Nationaal Comité draagt archief over aan Nationaal Archief

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zijn archief maandag overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief bevat 19 meter documenten, foto’s en publiciteitsmateriaal van verschillende instanties die zich hebben beziggehouden met het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding in 1945.


Volgens het comité laat het archief “de geschiedenis zien van herdenken en vieren in Nederland”. De documenten zijn sinds deze week openbaar te raadplegen bij het Nationaal Archief.

Nationaal Comité 4 en 5 mei:

“De wijze waarop Nederland zijn slachtoffers herdenkt en de vrijheid viert is in de loop van de tijd veranderd. Het archief geeft een mooi tijdsbeeld, van stille tochten vlak na de bevrijding tot grootse Bevrijdingsfestivals.”

Tijdens de overdracht zijn enkele stukken tentoongesteld die de geschiedenis van herdenken in al zijn facetten laten zien. Van draaiboeken voor 4 mei tot foto’s van de plechtigheid waarbij de Amsterdams-Joodse school Rosj Pina in aanwezigheid van prins Bernhard als eerste school het oorlogsmonument de ‘Dokwerker’ adopteerde, 25 september 1985.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: