Nationaal Comité zet vraagtekens bij Anne Frank-tocht op 4 mei

De Evangelische Omroep en de Joodse Omroep hebben het plan om op 4 mei in Amsterdam een nationale herdenkingstocht te organiseren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij de plannen.

Anne Frank (1929-1945)
Anne Frank (1929-1945)
GeenStijl berichtte woensdag over de plannen van de omroepen. De precieze invulling van de herdenkingstocht is nog niet duidelijk. Wel zijn er plannen om acteurs te vragen deel te nemen. Zij zouden tijdens de uitzending het verhaal van Anne Frank uitbeelden.


De initiatiefnemers blijken eerder deze maand het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de hoogte te hebben gebracht van de plannen. Het comité heeft er zijn vraagtekens bij:

“We zijn verantwoordelijk voor het richting geven aan en vormgeven van de Nationale Herdenking en Nationale Viering van de Bevrijding. Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid. Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt. Het Nationaal Comité vraagt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.”

Het programma-idee wordt volgens de EO ontwikkeld door de producent van The Passion, een grootschalig jaarlijks evenement waarbij bekende Nederlandse artiesten het Paasverhaal vertellen. Hieruit moet volgens de omroep echter niet worden afgeleid dat de voorgenomen herdenkingstocht in Amsterdam eveneens een ‘tv-spektakel’ wordt.

- advertentie -

Van de baan?

De NOS meldde woensdagavond dat de tocht vanwege de kritiek inmiddels van de baan zou zijn. Ook omdat de netcoördinator van Nederland 1 het spektakel niet zou zien zitten. Een woordvoerder van de EO weerspreekt echter dat de tocht van de baan is. Volgens hem is het plan nog in ontwikkeling en worden er nog gesprekken over gevoerd.

Openingsafbeelding: Rij voor het Anne Frank Huis in Amsterdam – cc / Massimo Catarinella

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: