National Gallery leent Van Ruysdael uit

National Gallery in Londen – Foto: CC/John Winfield
In 2013 zal in het Historisch Museum Deventer een beroemd schilderij van Salomon van Ruysdael (ca. 1600-1670) te zien zijn. Het zeventiende-eeuwse schilderij wordt uitgeleend naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Deventer museum.

Het schilderij uit 1657, getiteld Gezicht op Deventer gezien vanuit het Noordwesten maakt onderdeel uit van de vaste presentatie van de National Gallery in Londen. Vaak worden dit soort werken niet uitgeleend maar voor het jubilerende Historisch Museum Deventerwordt dus een uitzondering gemaakt.

- advertentie -

Het schilderij zal in Deventer te zien zijn in de tentoonstelling Rondom Ter Borch, Zeventiende-eeuwse Deventer schilders. Op de Van Ruysdael is de stad Deventer te zien met de Bergkerk, de Lebuïnuskerk, Vispoort maar ook de molens aan de noordzijde van de stad.

Het Historisch Museum Deventer:

Ruysdael is te zien als pionier van het naturalistisch landschap en dit schilderij geldt als het beste stadsgezicht op Deventer.


Gezicht op Deventer gezien vanuit het Noordwesten – Salomon van Ruysdael


In de expositie staat het werk van Gerard ter Borch centraal. Het wordt aangevuld met andere landelijk bekende zeventiende-eeuwse schilders zoals Pieter van Anraedt, Bartholomeus Breenbergh, Hendrick ter Brugghen en Jacob Hogers. De tentoonstelling van Historisch Museum Deventer wordt verder aangevuld met een vijftal bruiklenen uit Nederlandse musea.

De tentoonstelling Gezicht op Deventer gezien vanuit het Noordwesten zal ten zien zijn van 27 april tot en met 25 augustus 2013

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: