Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Nationale Indië-herdenking voortaan ’s avonds

1 minuut leestijd
Indisch Monument in Den Haag
Indisch Monument in Den Haag (CC BY-SA 3.0 - Henkgron - wiki)

De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt de komende jaren ’s avonds gehouden. Op die manier hoopt de organisatie dat een veel grotere groep mensen de herdenking kan volgen.

Op 15 augustus wordt bij het monument in Den Haag altijd herdacht dat op die dag in 1945 met de capitulatie van Japan officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een nationale herdenking, in aanwezigheid van onder meer de minister-president en andere leden van het kabinet, de voorzitters van het parlement, verschillende ambassadeurs en leden van de krijgsmacht. Tijdens de bijeenkomst worden ook alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

Normaal gesproken vond de herdenking steeds overdag plaats. De komende jaren valt 15 augustus echter steeds op doordeweekse dagen, waardoor lang niet iedereen de herdenking bij kan wonen. Verplaatsing van de Nationale Herdenking naar de avond moet het voor veel meer mensen mogelijk de herdenking te volgen. Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945:

“Wij werken er al jaren hard aan om de Nationale Herdenking voor zoveel mogelijk mensen betekenisvol te laten zijn. Daarom zijn wij blij dat wij in samenwerking met NPO en NOS de Herdenking voortaan aan het begin van de avond, op prime time, kunnen houden. Zo kunnen veel meer mensen dan voorheen dit nationale moment om het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië te gedenken, meemaken.”

De herdenking start dit jaar om zeven uur ’s avonds en wordt live uitgezonden door de NOS. Centraal in de herdenking staat het Indisch Monument, dat in 1988 werd onthuld door koningin Beatrix.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan