Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Nationale Museumweek gaat door (maar dan digitaal)

1 minuut leestijd
Visual online Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam
Visual online Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam (Persbeeld Museumvereniging)

Vanwege de coronacrisis hebben de musea in Nederland de deuren gesloten. Desondanks gaat de Nationale Museumweek van deze maand door, zij het in digitale vorm. Zo brengen vierhonderd musea straks online een ode aan 75 jaar culturele vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam. Mensen thuis kunnen aan het project deelnemen door het delen van een eigen kunstwerk.

De zesde editie van de Nationale Museumweek loopt van 20 tot en met 26 april. Normaal gesproken zouden musea in die week extra bezoekers ontvangen, maar omdat de deuren gesloten zijn blijft het er nu stil. De Museumweek zou dit jaar samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevierd worden en er stonden ook voor buitenactiviteiten gepland. De Museumvereniging komt nu echter met een aangepast programma. Directeur Mirjam Moll:

“Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan. Al vijf jaar lang wordt tijdens de Museumweek aandacht besteed aan ons échte goud en laten we mensen zien wat voor een bijzonder en groots cultureel kapitaal wij in Nederland hebben.”

Visual online Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam
Visual online Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam (Persbeeld Museumvereniging)

Tijdens voorgaande edities van de Nationale Museumweek werd er altijd een Gouden Pronkstuk onthuld. Dat gebeurt dit jaar, maar dan een online Gouden Pronkstuk. Via de website van de Museumweek kunnen bezoekers het digitale Gouden Pronkstuk straks in een 360 graden omgeving bezoeken en bewonderen. Het Gouden Pronkstuk staat virtueel op de Dam, in Amsterdam. De vier panelen waaruit het eerbetoon bestaan “omarmen” het Nationaal Monument.

Op de buitenwand van het museum zullen ruim vierhonderd pronkstukken van Nederlandse musea te zien zijn. Aan de binnenkant van het digitale kunstwerk komen persoonlijke pronkstukken van mensen zelf. Tijdens de Museumweek kunnen geïnteresseerden vanuit huis een eigen kunstwerk of iets wat hen inspireert delen en zo meebouwen aan een online Gouden Pronkstuk.

Boek: Nederland Museumland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek

Volg ons:

Meer over het onderwerp: