Natuurmuseum Fryslân winnaar Museumprijs 2012

Foto: CC/Natuurmuseum Fryslân

Het Natuurmuseum Fryslân is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2012. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Tijdens deze editie van de prijs stonden kinderen centraal. Een jury had eerder vier musea op een shortlist geplaatst. Naast het Natuurmuseum Fryslân waren dit het Kinderboekenmuseum (Den Haag), Naturalis (Leiden) en Het Scheepvaartmuseum (Amsterdam).

De afgelopen weken kon het publiek op een website stemmen op de geselecteerde musea.

- advertentie -Natuurmuseum Fryslan kreeg 34 procent van de stemmen, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam 30 procent, Naturalis in Leiden 20 procent en het Kinderboekenmuseum in Den Haag 15 procent.

Woensdag werd het winnende museum bezocht door Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds) en Marieke van Schaik (managing director BankGiro Loterij) samen met Siebe Weide (directeur Museumvereniging). Ze overhandigden museumdirecteur Gerk Koopmans een cheque van 100.000 euro. Van dit bedrag kan 25 procent vrijelijk worden besteed, en 75 procent dient in overleg met en na goedkeuring van het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden bestemd voor één of meer projecten.

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: