Week van de koloniale geschiedenis

‘Nedergermaanse Limes moet op Werelderfgoedlijst’

Als het aan het ministerie van Cultuur ligt wordt de Nedergermaanse Limes op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) heeft in een brief aan zijn Duitse collega’s onlangs voorgesteld om gezamenlijk te werken aan de Werelderfgoednominatie. Dat heeft de provincie Gelderland afgelopen week bekendgemaakt.

Muur van Hadrianus
De Nedergermaanse Limes markeerde tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Nederland en de huidige deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz vormden destijds één provincie binnen dit Rijk.

De Limes werd in 2011 al op de Voorlopige Lijst van het werelderfgoed geplaatst. Voor de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, het Rijk en andere betrokken overheden en eigenaren betekende dit dat vanaf dat moment gestart kon worden met de voorbereiding om de Limes te nomineren voor de Werelderfgoedlijst. De rijksoverheid:

“De historische en actuele waarde van dit grensoverschrijdende erfgoed is groot. De Limes beschermde eens het noordelijke deel van het omvangrijke Romeinse Rijk. Nu doorsnijdt de Limes landsgrenzen, maar de verbinding tussen de beide landen en culturen is er nog steeds.”

Annemieke Traag, Gelders gedeputeerde voor Cultuur, ziet wel iets in een gezamenlijk optrekken met Duitsland:

- advertentie -

“Het zou natuurlijk prachtig zijn als we samen met de Duitse deelstaten dit laatste deel van de Limes de status van Werelderfgoed kunnen geven. Zo zorgen we ervoor dat zo’n bijzonder stuk internationale cultuurhistorie de waardering krijgt die het verdient.”

Een voordracht van de Limes betekent ook een uitbreiding van drie onderdelen van de
Limes die al op de Werelderfgoedlijst staan: de Muur van Hadrianus in Engeland, de Upper German-Raetian Limes in de Duitse deelstaten Beieren, Baden Württhemberg, Hessen en Rheinland Pfalz en de Muur van Antoninus in Schotland. Wanneer de Nedergermaanse Limes hieraan toegevoegd wordt, vormen deze onderdelen samen het grootste archeologisch monument van Europa.

Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux
Meer Romeinse Rijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: