Nederland heeft hoogleraar historische buitenplaatsen

De voormalige zeventiende-eeuwse buitenplaats Rotsoord bij Utrecht – Tekening van Aart Schouman (1710-1792)
De Rijksuniversiteit Groningen heeft vanaf september dit jaar een bijzonder hoogleraar Historische buitenplaatsen en landgoederen. De post wordt bekleed door professor dr. Yme Kuiper. De universiteit heeft dat deze week bekendgemaakt.

De nieuwe leerstoel is ingesteld door de Stichting Van der Wyck-de Kempenaer en kent een interdisciplinair karakter. Zowel de geschiedenis van de bewoners van de buitenplaatsen, als de architectuur en interieurs van de huizen en het landschap van debijbehorende tuinen, parken en landgoederen krijgen aandacht.

- advertentie -

De leerstoel wordt ingesteld in het Jaar van de Buitenplaats. De Rijksuniversiteit Groningen:

Met de instelling van deze nieuwe leerstoel beschikt de RUG als enige universiteit in Nederland over een academische onderzoeks- en onderwijsgroep op het terrein van buitenplaatsen en landgoederen.

De hoogleraar krijgt organisatorisch een plek in het Kenniscentrum Landschap van de Afdeling Kunst- en Architectuurgeschiedenis van de universiteit. Professor dr. Yme Kuiper (1949) combineert zijn nieuwe functie met zijn huidige functie van bijzonder hoogleraar Historische Antropologie en Antropologie van de Religie aan de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Groningener universiteit.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: