Nederland herdenkt afschaffing slavernij, vandaag 150 jaar geleden

Nationaal monument slavernijverleden – Foto: CC/Arthena
Het is maandag precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Vanmiddag is er een herdenkingsplechtigheid bij het nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Die herdenking wordt onder meer bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afegschaft de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

- advertentie -

De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS tussen 12.30 uur tot 14.15 uur. De uitzending is te volgen via Nederland 2 en Journaal 24.

Lees verder op Historiek:

   Am I not a man and a brother?
   Slavernij – Suriname & Curaçao
   Wet afschaffing slavernij
   Lijst van goederen voor inkoop van slaven, 1688
   Kerken erkennen betrokkenheid bij slavernij

Uitgaven over het slavernijverleden:

Het Nederlandse slavernijverleden

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: