Nederland is twee minuten stil

Monument op de Dam
In Nederland was het vrijdagavond om acht uur twee minuten stil. In alle Nederlandse steden en dorpen herdacht men op dat moment alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Op tal van plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen, zijn vrijdagavond bij oorlogsmonumenten herdenkingsplechtigheden gehouden. De Nationale Dodenherdenking vond zoals ieder jaar plaats op de Dam inAmsterdam.

- advertentie -

Deze herdenking wordt ook altijd bijgewoond door de Nederlandse koningin: Beatrix. Samen met haar zoon, kroonprins Willem Alexander, legde zij vanavond, namens alle burgers van Nederland, een krans bij het monument op de Dam. Na afloop van de twee minuten stilte werd het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, gespeeld.

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, legden eerder op de dag een krans bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof in Den Haag. Ook minister-president Mark Rutte legde een krans bij het monument. Hierna hield Kamervoorzitter Gerdi Verbeet een toespraak. Zij ging in haar toespraak in op het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het land staat dan stil bij de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting.

Lees ook: 4 mei – Steeds minder overlevenden, steeds meer slachtoffers

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier