Nederland is twee minuten stil

Monument op de Dam
In Nederland was het zaterdagavond om acht uur twee minuten stil. In alle Nederlandse steden en dorpen herdacht men op dat moment alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties om het leven zijn gekomen.

Op tal van plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen,


zijn zaterdagavond bij oorlogsmonumenten herdenkingsplechtigheden gehouden. De Nationale Dodenherdenking vond zoals ieder jaar plaats op de Dam in Amsterdam.

- advertentie -

Deze herdenking wordt ook altijd bijgewoond door leden van het koningshuis. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima legden zaterdagavond, namens alle burgers van Nederland, een krans bij het monument op de Dam. De kranslegging werd gevolgd door twee minuten stilte en het eerste couplet van het Wilhelmus.

Toespraak Peter van Uhm

Vervolgens las de zestienjarige scholier Roos Reinartz haar gedicht Nachtelijke Overdenkingen voor. Ze mocht dit doen omdat ze de landelijke poëziewedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei had gewonnen. Met deze wedstrijd wil het herdenkingscomité jongeren betrekken bij de jaarlijkse dodenherdenking.

Hierna werden er verschillende kransen gelegd en er was een toespraak van generaal buiten dienst Peter van Uhm. Hierin legde hij onder meer uit waarom hij ooit besloot te gaan dienen in het leger. Ook stond hij stil bij zijn zoon die in 2008 tijdens zijn dienst in Afghanistan sneuvelde.

Zaterdag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het land staat dan stil bij de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting.

Lees ook: Blog rond 4 mei

4 mei-voordracht van Pauline Broekema, voorafgaand aan de herdenking op de Dam:

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier