Nederland is twee minuten stil

Het Nationaal Monument op de Dam - cc
Het Nationaal Monument op de Dam – cc
In Nederland was het zondagavond om acht uur twee minuten stil. In alle Nederlandse steden en dorpen herdacht men op dat moment alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.


Klok op de Waalsdorpervlakte
Klok op de Waalsdorpervlakte
Op tal van plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte, werden zondagavond bij oorlogsmonumenten herdenkingsplechtigheden gehouden. De Nationale Dodenherdenking vond zoals ieder jaar plaats op de Dam in Amsterdam.

Deze herdenking wordt ook altijd bijgewoond door de Nederlandse koning: Willem Alexander. Samen met koningin Máxima legde hij vanavond, namens alle burgers van Nederland, een krans bij het monument op de Dam. Na afloop van de twee minuten stilte werd het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, gespeeld.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam was er een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk.

- advertentie -

Erelijst van Gevallenen

Eerder vandaag legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en premier Rutte een krans bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof in Den Haag. Maandag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het land staat dan stil bij de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting.

Lees ook: Symboliek van het Nationaal Monument op de Dam
…en: De Waalsdorpervlakte, een bijzondere herdenkingsplaats

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: