Nederland is twee minuten stil

Monument op de Dam
In Nederland was het woensdagavond om acht uur twee minuten stil. In alle Nederlandse steden en dorpen herdacht men op dat moment alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Op tal van plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen, zijn woensdagavond bij oorlogsmonumenten herdenkingsplechtigheden gehouden. De Nationale Dodenherdenking vond zoals ieder jaar plaats op de Dam in Amsterdam.- advertentie -

Krans bij de Erelijst

Deze herdenking wordt ook altijd bijgewoond door de Nederlandse koningin: Beatrix. Samen met haar zoon, kroonprins Willem Alexander, legde zij vanavond, namens alle burgers van Nederland, een krans bij het monument op de Dam. Na afloop van de twee minuten stilte werd het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, gespeeld.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam was er een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk. Vanwege een incident vorig jaar met de zogenaamde Damschreeuwer waren er in Amsterdam vandaag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er waren op de Dam onder meer speciale dranghekken geplaatst.

Eerder vandaag legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de premier Rutte een krans gelegd bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof in Den Haag.

Donderdag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het land staat dan stil bij de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier