Nederland leest ‘Donkere kamer van Damokles’

De donkere kamer van Damokles
De donkere kamer van Damokles van schrijver Willem Frederik Hermans is het boek dat centraal staat tijdens de eerstvolgende editie van Nederland Leest. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Met de jaarlijkse leescampagne wil Nederland Leest de CPNB lezen in Nederland promoten. Leden van de bibliotheek krijgen gedurende de maand november een gratis exemplaar van het boek. Het is de bedoeling dat de lezersvervolgens over het boek in discussie gaan.

- advertentie -

De donkere kamer van Damokles is een van de beroemdste boeken van Willem Frederik Hermans (1921-1995). De oorlogsroman verscheen in 1958 en vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, een sigarenhandelaar uit Voorschoten. De sigarenhandelaar komt tijdens de oorlog in contact met de verzetsman Dorbeck die – op zijn haarkleur na – sprekend op hem lijkt. Osewoudt voert gewillig opdrachten voor zijn dubbelganger uit. Na de oorlog blijkt zijn dubbelganger echter te zijn verdwenen en dan komt de sigarenhandelaar in de problemen.

Het Huygens Instituut deed enige tijd geleden overigens uitgebreid onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van Hermans’ beroemdste romans. Uit dit onderzoek kwam onder meer naar voren de schrijver De donkere kamer van Damokles zelf maar een matig boek vond. Dat het boek waar hij zo lang aan gewerkt had zo’n succes werd vond hij maar een ‘beklemmende gewaarwording’.

Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: