Nederland leest ‘Donkere kamer van Damokles’

De donkere kamer van Damokles
De donkere kamer van Damokles van schrijver Willem Frederik Hermans is het boek dat centraal staat tijdens de eerstvolgende editie van Nederland Leest. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Met de jaarlijkse leescampagne wil Nederland Leest de CPNB lezen in Nederland promoten. Leden van de bibliotheek krijgen gedurende de maand november een gratis exemplaar van het boek. Het is de bedoeling dat de lezersvervolgens over het boek in discussie gaan.

- advertentie -

De donkere kamer van Damokles is een van de beroemdste boeken van Willem Frederik Hermans (1921-1995). De oorlogsroman verscheen in 1958 en vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, een sigarenhandelaar uit Voorschoten. De sigarenhandelaar komt tijdens de oorlog in contact met de verzetsman Dorbeck die – op zijn haarkleur na – sprekend op hem lijkt. Osewoudt voert gewillig opdrachten voor zijn dubbelganger uit. Na de oorlog blijkt zijn dubbelganger echter te zijn verdwenen en dan komt de sigarenhandelaar in de problemen.

Het Huygens Instituut deed enige tijd geleden overigens uitgebreid onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van Hermans’ beroemdste romans. Uit dit onderzoek kwam onder meer naar voren de schrijver De donkere kamer van Damokles zelf maar een matig boek vond. Dat het boek waar hij zo lang aan gewerkt had zo’n succes werd vond hij maar een ‘beklemmende gewaarwording’.

Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: