Nederland maakt zich op voor Ruslandjaar

/
2 minuten leestijd

Nederland-Ruslandjaar
Dit jaar is op verschillende manieren stilgestaan bij vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Volgend jaar wordt er aandacht besteed aan de relatie met een ander land aan de rand van Europa: Rusland.

In het kader van het zogenaamde Nederland-Ruslandjaar worden er vanaf maart activiteiten ontwikkeld waarbij de economische, culturele en


Nederland-Ruslandjaar

sociaal-maatschappelijke samenwerking tussen beide landen centraal staat. Het programma wordt geopend met een grote tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam. Die tentoonstelling gaat over tsaar Peter de Grote. Deze reislustige tsaar bezocht Nederland in de zeventiende eeuw.

In het Drents Museum in Assen is tot half juni een tentoonstelling te zien over het socialistisch realisme, een kunststroming uit de voormalige Sovjet-Unie.

Gedurende het Ruslandjaar zal er onder meer aandacht worden besteed aan de economische banden tussen de twee landen en er wordt gekeken naar de politieke en maatschappelijke samenwerkingen. Ook op cultureel vlak worden er dus activiteiten ontwikkeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken:

Op cultureel gebied zijn de betrekkingen tussen Nederland en Rusland intensief. Nederlandse culturele instellingen besteden in hun programmering regelmatig aandacht aan Russische kunst, cultuur en historie. Daarbij is sprake van een hecht netwerk met Russische partners. Ook van Russische zijde is behoefte aan presentatie van moderne kunst en cultuur uit Nederland.

ThemaTijdschriften

In 2013 worden er naar aanleiding van het Ruslandjaar in samenwerking met het Nederland-Rusland Centrum (NRCe) ook twee zogenaamde ThemaTijdschriften uitgebracht. In de eerste uitgave staan de historische banden tussen Nederland en Rusland centraal en het tweede deel wordt de blik gericht op het Rusland van nu. Bezoek voor meer informatie de website www.thematijdschriften.nl

De coördinatie van Nederland-Rusland 2013 is in handen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het initiatief voor het themajaar is genomen door de Russen.

Promotiefilmpje voor het Nederland-Ruslandjaar

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie