Prins Claus Fonds betrokken bij evacuatie manuscripten Mali

Foto: Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds is nauw betrokken geweest bij de evacuatie van eeuwenoude manuscripten uit Timboektoe. De organisatie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De Malinese stad Timboektoe werd april vorig jaar bezet door islamitische strijders die in het noorden van het land de onafhankelijke staat Azawad hadden uitgeroepen.


De radicale moslims voerden vervolgens zeer strenge wetten in en hadden het gemunt op het erfgoed van Timboektoe.

- advertentie -

Met steun van het Prins Claus Fonds ging er oktober vorig jaar een geheime operatie van start waarbij eeuwenoude manuscripten werden geëvacueerd. Volgens Christa Meindersma, directeur van het fons, was de evacuatie al drie maanden bezig toen militanten in januari openlijk dreigden de manuscripten te vernietigen. Het Prins Claus Fonds:

Honderden Malinezen hebben grote risico’s genomen om de manuscripten veilig te stellen. Het belang van deze manuscripten is de kennis die zij vertegenwoordigen. De manuscripten illustreren de wetenschappelijke bloei in Mali in een periode van vrij denken die teruggaat tot de tiende eeuw. Toen was Timboektoe een Afrikaans centrum van handel en leren. De Malinezen zijn trots op deze fysieke overblijfselen van wetenschap en cultuur die ook vandaag de dag een sleutelrol spelen in hun leven.

Uiteindelijk werd meer dan vijfennegentig procent van de documenten op tijd uit de stad gered. Aan de evacuatie werkten Malinezen uit alle lagen van de bevolking mee. Volgens Meindersma toont dit aan dat de documenten van grote betekenis zijn voor de Malinese bevolking. “De manuscripten kunnen een verbindende rol spelen in het vredesproces en een positieve impuls geven aan duurzame ontwikkeling in Mali”, aldus de directeur van het Prins Claus Fonds.

Eind januari veroverden Franse troepen de stad Timboektoe op de islamitische strijders.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: