Mens en Relatie

Meer Nederlands audio-visueel erfgoed op Wikipedia

Op 27 oktober viert UNESCO voor de zesde keer de World Day for Audiovisual Heritage. In het kader van deze dag organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een videosprint om het Nederlands audio-visueel erfgoed beter zichtbaar te maken op Wikipedia.

- ad -

Met de dag voor audiovisueel erfgoed wil UNESCO aandacht vragen voor het belang van het behoud van audiovisuele documenten: bijvoorbeeld film-, televisie- en radiomateriaal.

De videosprint die Beeld en Geluid heeft georganiseerd om meer Nederlands audio-visueel erfgoed op Wikipedia te krijgen, duurt van 27 oktober tot 3 november. Het instituut:

“De analoge dragers waarop audiovisuele documenten worden opgeslagen zijn zeer kwetsbaar, daarom is er in de afgelopen jaren hard gewerkt aan de digitalisering van deze werken in het project Beelden voor de Toekomst. Waar auteursrechten dit toestaan, streven wij ernaar deze waardevolle bronnen aan een zo breed mogelijk publiek ter beschikking te stellen, waaronder voor hergebruik in artikelen op Wikipedia. Via Wikipedia kunnen niet alleen veel mensen dit materiaal inzien, ook werkt een grote gemeenschap van vrijwilligers aan het schrijven van artikelen met kennis over deze video’s in hun specifieke historische en geografische context.”

Eendenkooi

Een artikel over de telefooncentrale is bijvoorbeeld verrijkt met een video over de Arnhemse telefooncentrale in 1947, waarin zowel een handmatige als geautomatiseerde telefooncentrale werkend te zien zijn. En bij een artikel over de eendenkooi is een video uit 1974 geplaatst waarin kort en krachtig de werking van een eendenkooi wordt uitgelegd.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Met de videosprint hoopt Beeld en Geluid audiovisueel erfgoed als bron van kennis ook binnen de vrije online encyclopedie Wikipedia op de kaart te zetten.

Deelnemers aan de videosprint kunnen zich via deze projectpagina opgeven en op 27 oktober direct aan de slag. Ervaring met het bewerken van Wikipedia is niet nodig.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱