Nederlands bedrijf maakt grootste klok Notre Dame

Notre Dame in Parijs
De Notre Dame in Parijs krijgt negen nieuwe klokken. De grootste van die klokken weegt tussen de zes en zeven ton en zal gemaakt worden door het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Dat de enorme klok gemaakt wordt door Koninklijke Eijsbouts is niet heel verwonderlijk, het is de grootste klokkengieterij ter wereld. Het bedrijf beschouwt het wel als een grote eer dat het de belangrijkste klok mag maken voor een van de beroemdste kathedralen ter wereld. Normaal gesproken hangt- advertentie -
Notre Dame in Parijs

de nieuwe klok dan ook enkele honderden jaren in de Notre Dame.

Eerder maakte het Nederlandse bedrijf al klokken voor de kathedralen in Burgos en Santiago de Compostella.

De huidige klokken zijn in de loop der tijd gesleten en klinken niet meer helemaal zuiver. Mede hierom en omdat de Notre-Dame volgend jaar 850 jaar bestaat werd besloten negen klokken te gaan vervangen.

De klok die in Nederland gemaakt zal worden krijgt een diameter van 1,60 meter. Een van de uitdagingen van Koninklijke Eijsbouts is om de klok qua klank en uiterlijk goed te laten aansluiten bij de bestaande zeventiende-eeuwse klokken. Het bedrijf heeft hiervoor samen met de Technische Universiteit Eindhoven een computerprogramma ontwikkeld. Het te vervangen exemplaar is opgemeten en verwerkt in een 3D-model. Dankzij dit model kon nauwkeurig berekend worden hoe de nieuwe klok er precies uit moet komen te zien.

Alleen de grootste klok wordt in Nederland gemaakt. De acht kleinere worden in Frankrijk gefabriceerd. Het is de bedoeling dat de klokken begin volgend jaar opgehangen worden in de kathedraal.

Notre Dame en haar klokken

De bouw van de Notre Dame begon in 1163 en was in 1250 voltooid. Het is een van de bekendste Gotische kathedralen van de wereld. In de kathedraal zijn echter ook veel Romeinse kenmerken terug te vinden.

De klokken van de Notre Dame zijn onder meer bekend vanwege het boek De Klokkenluider van de Notre Dame van de Franse schrijver Victor Hugo. In dit verfilmde boek is een hoofdrol weggelegd voor de gebochelde Quasimodo, een misvormde klokkenluider die door inwoners van Parijs wordt gezien als een soort monster.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: