Nederlands hotel in oud treinstation Verviers

In januari van dit jaar kwam het Belgische stadje Verviers internationaal in het nieuws. Na de Charlie Hebdo aanslagen in Parijs vond er in deze Waalse stad namelijk een vuurgevecht plaats waarbij enkele vermeende jihadisten gedood werden door de politie. De media deden het toen voorkomen of Verviers een echt terroristenbolwerk is met talloze problemen rond allochtonen. Er zouden veel fundamentalisten in de stad wonen en Verviers zou veel kansloze jongeren op haar grondgebied hebben. Wie echter door het stadje loopt, merkt daar weinig van. Het plaatsje ziet er welvarend uit en de sfeer is vriendelijk.

Station Verviers-Centraal
Station Verviers-Centraal
Men kan er zich als Nederlander tegenwoordig zelfs letterlijk thuis voelen omdat er sinds september 2009 een echt Nederlands hotel te vinden is. Van der Valk vormde een oud treinstation (Verviers-West) namelijk om tot ecologisch luxeproject.

Oorspronkelijk was het Station Verviers-Leopold (ook Verviers-West genoemd) een kopstation op de lijnen 37 en 38a. Het stamt uit 1843 en was toen het enige station in Verviers. De Belgische koning en koningin waren bij de opening aanwezig. Het station werd voornamelijk gebruikt om het goederentransport van de vele textielfabrieken in de streek te waarborgen. Rond 1891 werd het complex vernieuwd en gerenoveerd tot het type gebouw dat het nu is. Omdat het treinvervoer daarna vaak gestremd raakte, werd besloten een andere lijn en een groter station elders in Verviers te bouwen (Verviers Central).

Bovendien was er door de Eerste Wereldoorlog bijna geen personenverkeer meer via dit station, wat Verviers-West ook geen goed deed. Verviers Central was klaar in 1930. De functie van kopstation raakte Verviers West zo kwijt. Daarna werd Verviers Leopold nog wel lange tijd gebruikt als douanedepot, maar dat stopte in 1992. Sindsdien stond het pand leeg totdat hotelketen Van der Valk haar oog er op liet vallen, het gebouw volledig restaureerde en er een hotel in begon.

- advertentie -
Van der Valk hotel in Verviers
Van der Valk hotel in Verviers

Tegenwoordig is het een vier-sterren hotel waar men goed kan eten, zwemmen, vergaderen en uitrusten. De kamers zijn luxueus en hebben soms zelfs twee verdiepingen (inclusief intern balkon). Het hotel bezit een geothermisch systeem (met zonnepanelen), waardoor er in het pand aardwarmte gebruikt kan worden in plaats van de gebruikelijke, traditionele energie- en verwarmingssystemen. Het hotel blijft daardoor koel in de zomer en warm in de winter. Zo is het mogelijk om het buitenzwembad constant op een zeer goede, zeg maar gerust warme, temperatuur te houden. Zo wordt veel energie bespaard. Het hotel telt honderd kamers en ligt op zo’n dertig kilometer van het Luikse centrum en veertig kilometer van het vliegveld van Luik.

~ Paul Prillevitz

Hotel Verviers, terras
Hotel Verviers, terras

Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister