Nederlandse musea genomineerd voor Europese prijs

Watersnoodmuseum gezien vanuit de lucht
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek zijn genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award.

De Europese prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

- advertentie -Airborne Museum Hartenstein

is in 2009 flink uitgebreid. Tegenwoordig is het museum gevestigd in vier zogenaamde caissons. Deze betonnen constructies werden in 1953 gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat dat ontstaan was door de watersnood. Het museum besteedt aandacht aan de watersnoodramp zelf maar ook aan bijvoorbeeld de wederopbouw, de Deltawerken en watermanagement. In 2008 won het museum de Geschiedenisprijs.

Het eveneens genomineerde Airborne Museum ‘Hartenstein’ heeft ook een grondige renovatie ondergaan, Met name de zogenaamde Airborne Experience spreekt daarbij tot de verbeelding. In het museum in Oosterbeek staat de beruchte Slag om Arnhem van 1944 centraal.

Ook twee Belgische musea zijn genomineerd voor de Europese prijs: het Magritte Museum in Brussel en het Gallo Romeins Museum in Tongeren.

De winnaar van de European Museum of the Year Award wordt in mei bekendgemaakt. Daaraan voorafgaand geven alle in totaal 34 genomineerde musea in het Duitse Bremerhaven een presentatie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: