NEMO, Boerhaave en Teylers slaan handen ineen

Volgende week wordt de mobiele tour Lichtspoor van NEMO, Museum Boerhaave en Teylers Museum gelanceerd. Met deze tour, die te spelen is in de drie musea, komen bezoekers alles te weten over licht. Objecten uit het ene museum worden gekoppeld aan objecten uit de andere musea.


Het project over licht is het begin van een grotere samenwerking tussen de drie musea. Doel is om het publiek meer te bieden, efficiënter te werken en “om de grenzen van onze gebouwen te doen vervagen zodat er een nieuw museum zonder muren over natuurwetenschappen ontstaat”, aldus Teylers directeur Marjan Scharloo.

Wetenschapper Albert Einstein, schrijver Jules Verne en uitvinder Thomas Edison leiden bezoekers in Lichtspoor langs een aantal lichtinstrumenten van de drie musea. Zo worden bijvoorbeeld een draagbare mijnlamp uit 1885 uit Teylers, een gloeilamp uit 1854 uit Boerhaave en een hypermoderne LED jurk uit NEMO naast elkaar gezet.

Door middel van kleurrijke afbeeldingen en speelse vragen en opdrachten worden de verbanden tussen de objecten duidelijk gemaakt. De tour is volgens de musea bij uitstek geschikt om tijdens een bezoek aan een van de musea te beleven. Bezoekers surfen op hun mobiele telefoon naar Lichtspoor en starten het spel.

- advertentie -

Korte video over Lichtspoor

De drie musea:

“Juist doordat de drie wetenschaps- en technologiecollecties verschillende invalshoeken en zwaartepunten hebben vullen ze elkaar uitstekend aan. Museum Boerhaave heeft een brede collectie over de geschiedenis van het natuurwetenschappelijk en geneeskundig onderzoek. NEMO laat zien hoe historisch onderzoek is uitgewerkt in praktische, moderne toepassingen. Teylers beschikt over achttiende- en negentiende-eeuwse collecties die speciaal gemaakt en besteld werden voor gebruik in de eigen laboratoria en voor publieksdemonstraties.”

Gehoopt wordt dat museumbezoekers na het volgen van de mobiele tour, besluiten ook de collecties van de andere twee musea te gaan bekijken. Minister Bussemaker lanceert het project op 8 juli in Teylers Museum. 2015 is het Jaar van het Licht.

Boek: Einstein, de biografie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: