Netanyahu opent nieuwe tentoonstelling Auschwitz

Auschwitz
De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft donderdag een nieuwe tentoonstelling geopend in voormalig vernietigingskamp Auschwitz. De tentoonstelling is samengesteld door mensen van het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem.

De oorspronkelijke tentoonstelling dateerde uit de jaren zestig en was aan vernieuwing toe. In de nieuwe expositie wordt het verhaal van Auschwitz verteld in een breder perspectief. Aan de samenstelling is vier jaar gewerkt.


In de nieuwe presentatie zijn onder meer getuigenissen te beluisteren van overlevenden en er is een scherm waarop bekeken kan worden hoe het Joodse leven er in het Europa van voor de oorlog uit zag. Verder zijn er bijvoorbeeld nagemaakte tekeningen te zien van Joodse kinderen die door de nazi’s werden vermoord.

- advertentie -

Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen werd direct na aankomst vergast. Auschwitz is hét symbool geworden van de gruwelijkheden van het naziregime.

Iran

Drie jaar geleden bezocht Netanyahu de Holocaust-herdenking in Auschwitz. Hij waarschuwde toen voor antisemitisme en haalde uit naar Iran omdat verschillende vertegenwoordigers van dat land de Holocaust ontkennen. Ook tijdens het bezoek van deze week zei de Israëlische minister-president weer een en ander over Iran. Volgens Netanyahu is Iran een grote bedreiging voor de Joden. Het land zou nucleaire wapens ontwikkelen en de zes miljoen Joden in Israël willen vernietigen. “Wij zullen dit niet laten gebeuren. Wij zullen nooit een andere Holocaust toestaan”, aldus Netanyahu tijdens zijn bezoek aan Polen.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: