NHM komt met ‘schetsboek’

Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum
Volgende maand wordt in de Zuiderkerk in Amsterdam het boek Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum gepresenteerd.

Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen het Nationaal Historisch Museum (NHM) en het Berlage Instituut.

De afgelopen tijd is er door politici en journalisten veelvuldig gesproken over de vraag wat een goede locatie voor het NHM zou zijn. Lang werd er gekeken naar Arnhem, maar ook over locaties als Paleis Soestdijk, het Malieveld of het Oosterdokseiland werd gesproken.Oktober vorig jaar besloot de staatssecretaris van Cultuur geen geld te steken in nieuwbouw voor het museum. Het NHM vond kort hierna een tijdelijk onderkomen in de Zuiderkerk in Amsterdam.

In het boek getiteld Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum wordt stilgestaan bij de vraag wat nou eigenlijk de beste huisvesting voor een nationaal historisch museum is. Studenten van het Berlage Instituut maakten in het afgelopen jaar schetsen voor het nieuwe museum. Daarnaast leverden drie jonge architectenbureaus (51N4E, Monadnock en Baukuh) leverden ontwerpen voor een ‘open museum’ dat past in de eenentwintigste eeuw. In het boek worden de schetsen en ontwerpen gepresenteerd.

Verder bevat het boek een essay van Kenneth Frampton, architectuurcriticus en professor aan Columbia University. Frampton schrijft over musea en andere openbare gebouwen in een veranderend tijdsgewricht. Tot slot is in het zogenaamde schetsboek een lijst met vereisten te vinden waaraan een goed museumgebouw volgens Hans Ibelings moet voldoen. Ibelings is hoofdredacteur van
architectuurtijdschrift A10 New European.

Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum wordt woensdag 9 februari 2011 gepresenteerd in de Zuiderkerk in Amsterdam. Op die dag wordt ook een speciale website geopend waar gediscussieerd kan worden over de inhoud van het boek.

Bekijk meer over:

Museumnieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: