Nieuw velum voor Panorama Mesdag

Deze week is het zogenaamde velum van Panorama Mesdag in Den Haag vervangen. Dat meldt de NOS.


Panorama Mesdag herbergt één van de oudste negentiende-eeuwse panorama’s ter wereld. Het cilindervormige schilderij van schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) is ongeveer veertien meter hoog en heeft een omtrek van honderdtwintig meter. Het panorama biedt een blik op het dorp Scheveningen en de bedrijvigheid op het Scheveningse strand aan het einde van de negentiende eeuw.

Invallend licht

Het beroemde kunstwerk wordt beschermd door een velum, een soort tentdoek van ruim tweehonderd vierkante meter groot. Het velum hangt onder het dakraam en beschermt het panorama tegen het invallende licht.

Na zestig jaar is het velum volgens het museum nodig aan vervanging toe. Voor de restaurateurs is het vervangen van het tentdoek nog een hele operatie. Kost wat kost wil men namelijk voorkomen dat schade wordt toegebracht aan het decor aan de voet van het schilderij, dat de duinen van Scheveningen voorstelt.

- advertentie -

Vanwege de operatie was het museum enkele dagen niet toegankelijk. Woensdag kan het publiek weer terecht bij Panorama Mesdag.

Panorama Mesdag - cc
Panorama Mesdag – cc

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: