Nieuwbouw Fries Museum opgeleverd

1 minuut leestijd

Foto: Fries Museum
Afgelopen maandag is de nieuwbouw van het Fries Museum in Leeuwarden opgeleverd. Het nieuwe museumpand is ontworpen door architect Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten.

Aanleiding voor de nieuwbouw vormde het legaat van de Friese architect Abe Bonnema, die bij zijn dood in 2001 een bedrag van 18 miljoen euro naliet aan een nieuw te bouwen Fries Museum. Het is de bedoeling dat het nieuwe museum in september 2013 de deuren opent voor het publiek.Het museumpand heeft een groot dak dat gedragen wordt door elf houten en stalen kolommen van twintig meter. Aan de voorkant is een grote glasgevel van 440 vierkante meter glas te zien, omringd door natuursteen.

Binnen zijn dertig museumzalen, een activiteitenruimte, theaterzaal en een grote hal te vinden. Het Filmhuis Leeuwarden gaat de grote filmzaal gebruiken. Het museum naar aanleiding van de oplevering van de nieuwbouw:

Het nieuwe Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. De schilderijen van Gerrit Benner, het zwaard van Grutte Pier, de film De Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Ook het Fries Verzetsmuseum is een belangrijk onderdeel van het museum.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties