Nieuwe aanklacht tegen oorlogsmisdadiger Siert Bruins

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC/Suyk, Koen / Anefo
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (91) is in Duitsland aangeklaagd voor moord. Dat meldt de NOS maandag.

Enkele maanden geleden werd bekend dat de Duitse justitie een nieuw onderzoek had geopend naar Bruins. Dit onderzoek richtte zich op Bruins mogelijke betrokkenheid bij moorden op leden van het Gronings verzet, aan het eind van de oorlog. Volgens het Openbaar Ministerie in Dortmund heeft justitie nu genoeg gronden gevonden waarop Bruins kan worden vervolgd.


- advertentie -
Bericht over de veroordeling van Bruins in 1980 – De Waarheid, 23 februari 1980 (KB)

Siert Bruins, bekend als ‘het beest van Appingedam’, is momenteel 91 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet.

De zaak Bruins werd eerder dit jaar bij Duitse nazi- jagers onder de aandacht gebracht door het Nederlandse televisieprogramma Levy & de Laatste Nazi’s. In dit programma deed Gideon Levy een uiterste poging om twee hoogbejaarde oorlogsmisdadigers die in Duitsland wonen, naast Siert Bruins ook Klaas Carel Faber, achter de tralies te krijgen. Laatstgenoemde overleed eerder dit jaar.

Nieuwe getuige

Het Openbaar Ministerie in Dortmund wil Bruins nu vervolgen voor de moord op verzetsstrijder Aldert Dijkema uit Bierum, in de nacht van 21 op 22 september 1944. Samen met een collega van de Sicherheitsdienst zou Bruins deze man toen hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam.

In samenwerking met de Nederlandse politie is er onderzoek gedaan op de plek van de moord en ook is er een getuige gevonden. Diens verklaring zou de aanklacht tegen Bruins ondersteunen.

- advertentie -

Bruins heeft twee weken de tijd om te reageren op de aanklacht. Daarna beslist een rechtbank of de zaak wordt heropend.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: