Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2018

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Selectie week 4, 2018

De Ritchie-boys - Bruce Henderson (€ 24.99)De Ritchie-boys – Bruce Henderson Atheneaeum – € 24.99

Het verhaal van een groep jonge Duitse Joden, de Ritchie-boys, die nazi-Duitsland ontvluchtten, volwassen werden in de jaren dertig en als soldaten terugkeerden om hun oude vaderland te bevrijden. Vanaf 1942 namen zij, in kleine groepen, deel aan elke belangrijke slag in Europa. Ze spraken Duits en kenden de geschiedenis en gebruiken van het land. In de VS, in Camp Ritchie, werden ze getraind in speciale ondervragingstechnieken. Ze verkregen cruciale informatie. Ruim zestig procent van de informatie die in Europa was verzameld, was afkomstig van de Ritchie-boys.
Voorpublicatie: De Ritchie-boys: Duitse Joden die Hitler bevochten vanuit Amerika
Meer informatie / bestellen

Vuur en woede In het Witte Huis van TrumpVuur en woede. In het Witte Huis van Trump Prometheus – € 19.99

Nog nooit is het eerste jaar van een Amerikaanse president zo stormachtig verlopen als dat van Donald Trump. Journalist Michael Wolff wist door te dringen tot de binnenste kringen van het Witte Huis en sprak er met tweehonderd ooggetuigen. In Vuur en woede vertelt hij het ware verhaal van de opvliegende en onvoorspelbare president en zijn entourage. Michael Wolff beschrijft onder meer wat Trumps medewerkers werkelijk van hem vinden; wat Trump ertoe bewoog om te beweren dat hij door zijn voorganger Obama werd afgeluisterd; wie het brein van Trumps regering is na het ontslag van Steve Bannon.
Meer informatie / bestellen

Léon Degrelle - De Führer uit BouillonLéon Degrelle. De Führer uit Bouillon Vrijdag – € 39.95

Léon Degrelle was SS-Hauptsturmführer en door de Duitse propagandamachine uitgeroepen tot een van de grootste oorlogshelden van de campagne aan het Oostfront. Toch was hij geen Germaan, al meende hij dat de Walen dat wel degelijk waren. Iedere officier aan het Oostfront kende zijn naam. Zijn kwalijke reputatie van ambitieus en onbetrouwbaar politicus had hij van zich afgeschud en ingeruild voor dat van een gedisciplineerd militair in dienst van het Derde Rijk.
Bespreking: Léon Degrelle: de Führer uit Bouillon
Meer informatie / bestellen

Een bezielde schavuitEen bezielde schavuit. Jacob van Lennep (1802-1868) Balans – € 39.95

Jacob van Lennep, gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was, ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vier kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden.
Meer informatie / bestellen

Begrijp jij Amerika nog?Begrijp jij Amerika nog? – Frans Verhagen AUP – € 19.99

We denken dat we Amerika goed kennen. Geen land is in de wereld meer aanwezig, we horen er dagelijks over in het nieuws. Maar kennen we het wel echt, begrijpen we het ook? Want hoe kon Donald Trump president worden? Waarom houden de Amerikanen zo van wapens? En van geloof? Zijn het hypocriete puriteinen of juist seksmaniakken? Waarom heeft Amerika geen verzorgingsstaat? Of misschien heeft het die juist wel. Maar hoe zit dat dan? Wat is de Amerikaanse droom en bestaat die nog? En wat bedoelen we eigenlijk als we het over Amerika hebben: de progressieve oost- en westkust of de conservatieve staten? Bestaat er wel één Amerika?
Meer informatie / bestellen

Natasja's DansNatasja’s Dans – Orlando Figes Spectrum – € 29.99

Een culturele geschiedenis van Rusland
Orlando Figes onderzoekt het unieke karakter van de Russische identiteit en cultuur. Dit boek is een grootse en toegankelijke geschiedschrijving van de gouden eeuw van de Russische cultuur. Zowel beeldende kunsten, muziek, literatuur als filosofie komen aan bod. In een samenleving zonder vrijheid van meningsuiting was kunst een belangrijke uitlaatklep. Figes neemt de lezer mee op een intrigerende reis. Van Poesjkin en Gogol in het begin van de 19e eeuw tot Pasternak en Sjostakovitsj in de jaren dertig van de 20e eeuw.
Meer informatie / bestellen

De onzichtbare hand. Hoe markteconomieën opkomen en neergaan – Bas van Bavel

De onzichtbare handHet is een sprookje dat onze markteconomie een onmisbare voorwaarde voor welvaart en rechtsstaat is. Dat weet de internationaal gezaghebbende Nederlandse economisch historicus Bas van Bavel onweerlegbaar aan te tonen. Hij toetst de abstracte beweringen van de economen genadeloos aan de historische werkelijkheid. De vrije markt, die aanvankelijk breed werd omarmd, blijkt na enige tijd de welvaartsgroei juist te remmen: nieuwe economische elites veroveren met hun rijkdom politieke en juridische macht en sluiten nieuwkomers buiten. De ongelijkheid neemt toe, investeringen nemen af.
Meer informatie / bestellen

Volgens Willem. Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland – Yael Vinckx

Volgens WillemIn Volgens Willem vertelt Yaël Vinckx over de opkomst van een van Nederlands bekendste poppromoters: Willem Venema. Hij begint met een optreden van Herman Brood bij een Nijmeegse studentenvereniging, voor een paar tientjes. Als hij daarna de Talking Heads naar datzelfde Nijmegen haalt, dichten de mensen hem een voorspellend vermogen toe. Als hij Pinkpop uit de modder trekt, heet hij de ‘redder van Limburg’. Niet lang daarna kronen ze hem tot ‘keizer van het clubcircuit’ en spreken ze jaloers van ‘zijn koninkrijk’. En dan zit hij thuis, omdat hij niet meer te handhaven is.
Meer informatie / bestellen

Veel mooie woorden. Etty Hillesum en haar boekje Levenskunst

Veel mooie woordenEtty Hillesum (Middelburg 1941-Auschwitz 1943) heeft niet alleen een dagboek en brieven nagelaten, maar ook een klein citatenboek met afschriften. Samen met Henny Tideman schreef ze 86 citaten in het voorgedrukte boekje Levenskunst. Op zeker moment heeft Tideman dit boekje aan haar vriendin geschonken: ‘Veel mooie woorden, geef ik zonder woorden’. Het is dit onopvallend document uit het bezit van Etty Hillesum dat, na jaren van verborgen archiefleven, nu in de openbaarheid komt. Deze studie presenteert voor de eerste keer alle citaten van Etty Hillesum en Henny Tideman uit Levenskunst in een voor iedereen toegankelijke editie, voorzien van een notenapparaat. Deze tekstuitgave gaat bovendien vergezeld van tweeëntwintig informatieve hoofdstukken over achtergronden en inspiratiebronnen van deze citaten. Het aantal onbekende auteurs dat Hillesum citeert, werpt een verrassend licht op haar nalatenschap.
Meer informatie / bestellen

Het strijkkwartet – Leo Samama

Het strijkkwartetVeel professionele musici ervaren hun strijkkwartet als het ‘andere’ huwelijk. Ze willen er mee leven, zelfs als er niet mee te leven valt, laat staan van te leven. Het kwartet is daarmee ook een roeping en soms zelfs een waar obstakel. Binnen een halve eeuw ontwikkelde het strijkkwartet zich immers van een aangenaam gezelschapsspel tot het geheime dagboek van de componist, waarin hij meer dan in welk ander genre dan ook zijn meest persoonlijke gevoelens kan vastleggen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×