Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 1/2) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 51 (2018) | Signalementen week 3 >>>

Selectie week 1/2

Het gedroomde Noorden - Een atlasHet gedroomde Noorden. Een atlas – Adwin de Kluyver

Adwin de Kluyver neemt de lezer mee op reis langs mythes, legendes, overleveringen, wetenschappelijke ontdekkingen, verdichtsels, utopieën en hersenschimmen. Het is een eigenzinnig mengsel van reisverslag, atlas en tragikomische geschiedschrijving. Hét boek voor iedereen die wel eens naar het Noorden reist. Of van het Noorden droomt. In dit boek volgt Adwin de Kluyver met een vinger over de kaart de fascinerende verhalen van ontdekkingsreizigers en gelukzoekers, wetenschappers en fantasten, doeners en denkers, van idealisten en charlatans.
Voorpublicatie: Expeditieleden Willem Barentsz ontmoetten ‘monsterlijke ijsberen’
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis volgens BickerDe geschiedenis volgens Bicker – Mariëlle Hageman

15 oktober 1787. Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. Bicker is er niet meer veilig. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette is mislukt. Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen van avontuur naar avontuur door een woelig Europa. Ook als hij ten slotte plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden.
Fragment: De Nederlandse stemming over de onafhankelijkheid van de VS
Meer informatie / bestellen

Neem mijn jeugd, die stierf vandaagNeem mijn jeugd, die stierf vandaag – Dannie ten Zweege

Kunstenaars in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog
28 juli 1914. De wereldbrand breekt uit. Duizenden jonge mannen worden opgeroepen om te gaan vechten, nog eens duizenden melden zich vrijwillig. Met goede moed en vol van heroïsche gedachten komen ze terecht in modderige, ijskoude loopgraven, bevolkt door ratten en vlooien. Als ‘kanonnenvlees’ sneuvelen ze een roemloze, zinloze dood.
Fragment: Kunstenaars in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen

Terpen en WierdenlandTerpen en Wierdenland – Erik Betten

De geschiedenis van het Noord-Nederlandse kustgebied – het land van de terpen en wierden – kent maar twee echte hoofdrolspelers: de mens en het water. De rode draad van dit boek is de interactie tussen die twee, vanaf 2500 jaar geleden toen de eerste bewoners op deze plek aankwamen tot nu, met een vooruitblik op de terp van de toekomst.
Bespreking: ‘Potdomme, die dijk moet er komme’
Meer informatie / bestellen

Ontmoetingen in de onderwereld - Ranuccio Bianchi BandinelliOntmoetingen in de onderwereld – R. B. Bandinelli

De Italiaan Ranuccio Bianchi Bandinelli (1900-1975), een van de belangrijkste archeologen van de twintigste eeuw, werd bij het grote publiek vooral bekend als de gids die in 1938 Adolf Hitler en Benito Mussolini rondleidde langs antieke monumenten en kunstschatten in Rome en Florence. Enkele jaren eerder had hij in Doorn kennisgemaakt met een andere fatale hoofdrolspeler op het wereldtoneel: de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Van beide ontmoetingen deed Bianchi Bandinelli in zijn dagboeken verslag.
Bespreking: De aanslag op Hitler en Mussolini die nooit plaatsvond
Meer informatie / bestellen

Parijs-Berlijn - Een reis door Europa na de Groote OorlogParijs-Berlijn. Een reis door Europa na de Grote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog is ook een reisbestemming. De plekken waar het bloedvergieten in 1918 eindelijk stopte, hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend. Ze werden en worden druk bezocht. Slow travellers Erwin De Decker en Peter Jacobs gaan op zoek naar de sporen van de vrede. In Parijs-Berlijn vertellen ze grote en kleine verhalen van de jaren twintig. Ze vinden in Compiègne de wagon waarin de wapenstilstand afgesproken werd en zoeken de tafel waarop…
Fragment: Hoe neutraal Denemarken profiteerde van de Eerste Wereldoorlog
Bespreking: Waterlelies, een bureautafel en een engel
Meer informatie / bestellen

Vrede en oorlog - Jonathan HolslagVrede en oorlog. Een wereldgeschiedenis – Jonathan Holslag

In de afgelopen drieduizend jaar was China elf eeuwen in oorlog. Het Romeinse Rijk was gedurende de helft van zijn bestaan in conflicten verwikkeld. Sinds 1776 zijn de Verenigde Staten zeker honderd jaar in oorlog geweest. Mensen hebben altijd gedroomd van vrede. Waarom bereiken we haar zo zelden? In Vrede en oorlog presenteert Jonathan Holslag een meeslepende wereldgeschiedenis, van de IJzertijd tot vandaag. Hij onderzoekt de oorzaken van conflicten tussen rijken, landen en volken en de pogingen tot diplomatie en verzoening.
Bespreking: Vrede en oorlog: constanten in de wereldgeschiedenis
Meer informatie / bestellen

De nieuwe Keizer Xi Jingping, de machtigste man van ChinaDe nieuwe Keizer. Xi Jingping, de machtigste man van China

Het spel van de macht kent een nieuwe meester. Zijn naam: Xi Jinping. Als China’s machtigste man sinds Mao vormt hij de wereld naar zijn hand. Wat weten we van hem? Bijna niets. De Nieuwe Keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s opkomst en heerschappij. Schrijver Ties Dams laat de lezer diep in de ogen kijken van een van de grootste politieke spelmeesters van vandaag. Hij onthult het geheim achter Xi’s macht en legt uit hoe de Chinese leider onze plek in de wereld bepaalt.
Bespreking: Xi Jinping (1953) – De nieuwe keizer van China
Meer informatie / bestellen

8070 dagen wachten op de Elfstedentocht8070 dagen – wachten op de Elfstedentocht

Van de koudste winter tot de heetste zomer van de eeuw. Van Reinier Paping tot Maarten van der Weijden. De Elfstedentocht is altijd dichtbij. Op 20 augustus 2018 was Bartlehiem trending topic. Het was op dat moment twintig graden bóven nul. Toch is de Elfstedentocht steeds verder weg. Op 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat Henk Angenent als laatste winnaar werd gehuldigd. Dat is even lang als tussen de Elfstedentocht van 1963 en die van 1985, tot nu toe het langste Elfstedenloze tijdperk.
Meer informatie / reserveer

Onderdrukt door de verlosserOnderdrukt door de verlosser – Hester den Boer

Hester den Boer onderzoekt in ‘Onderdrukt door de verlosser’ de rol die het stalinistische verleden speelt in het Rusland van nu. Tijdens het bewind van Stalin werden miljoenen mensen in goelagkampen gevangengezet, verbannen of geëxecuteerd. Pas eind jaren tachtig doorbrak Gorbatsjov het officiële stilzwijgen hierover, maar een echte afrekening met het verleden heeft Rusland nooit gekend. In de staatspropaganda wordt Stalin neergezet als een groot leider en volgens recente opiniepeilingen is hij uitgegroeid tot de populairste historische figuur onder de Russen.
Meer informatie (+video) / bestellen

De koopman van Peru - Natasha PulleyDe koopman van Peru – Natasha Pulley

Peru, 1859. Merrick Tremayne reist, met tegenzin, in opdracht van de Britse overheid af naar Bedlam. Daar moet hij op zoek naar de bomen die kinine herbergen, het enige geneesmiddel tegen de om zich heen grijpende malaria. Een zoektocht die niet zonder gevaar bleek voor generaties kininejagers vóór hem… Hij raakt verstrikt in een wereld van kolonialisme, oerwouden, bewegende standbeelden en ontmoet priester Raphael die de verhalen over mysterieuze verdwijningen kent.
Bespreking: De koopman van Peru
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 51 (2018) | Signalementen week 3 >>>


Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×