Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 13) – 2018

Auteur:
3 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14 >>>

Selectie week 13 (2018)

De dood van Hitler - Het ware verhaalDe dood van Hitler. Het ware verhaal

Op 30 april 1945 pleegde Adolf Hitler zelfmoord in zijn illustere Berlijnse bunker. Meteen nadat de Russen de stad hadden ingenomen, groeven ze Hitlers lijk op en verzamelden ze bewijsmateriaal. Was hij het echt? De Russische dictator Stalin was geobsedeerd door die vraag. Decennialang deden wilde verhalen de ronde. Zelfs nadat de Russen het KGB-dossier over Hitler hadden vrijgegeven, bleven er vraagtekens. Twee journalisten willen een laatste keer het dossier Hitler uitpluizen. Laat Poetin dat toe? In Moskou gebeurt er niets zonder toestemming van het Kremlin.
Voorpublicatie: Op zoek naar het ware verhaal van Hitlers dood
Meer informatie / bestellen

Paradiso 50 jaar In 50 legendarische concertenParadiso 50 jaar – In 50 legendarische concerten

Paradiso 50 jaar in 50 legendarische concerten volgt de roerige geschiedenis van popzaal Paradiso aan de hand van vijftig belangrijke optredens. Voor elk concert is een vijftal ooggetuigen opgespoord die vertellen over hun ervaringen op die avond. Hoe was het bijvoorbeeld bij David Bowie, Adele, Iggy Pop, de Zangeres Zonder Naam? In de verhalen natuurlijk ook aandacht voor de ontwikkeling van Paradiso zelf; hoe het ‘kosmisch ontspanningscentrum’ van de hippies uitgroeide tot professionele concertzaal.
Meer informatie / bestellen

Filips Willem Prins van Oranje, heer van Diest 1554-1618Filips Willem. Prins van Oranje, heer van Diest 1554-1618

Nog geen elf jaar oud wordt Prins Filips Willem, oudste zoon van Willem van Oranje ingeschreven als student aan de universiteit van Leuven, waar hij onderricht krijgt aan het Collegium Trilingue. Tijdens zijn jaren als student beleven de Nederlanden roerige tijden: religieuze spanningen zorgen voor onrust en geweld en monden uit in een burgeroorlog. Willem van Oranje komt tegenover Spanje te staan. In januari 1568 wordt Willem van Oranje veroordeeld wegens hoogverraad. Filips Willem wordt veilig geacht op het college in Leuven waar hij studeert, maar niets is minder waar.
Meer informatie / bestellen

Het lied van de revolutie - Russell ShortoHet lied van de revolutie – Russell Shorto

In ‘Lied der Revolutie’ toont Russell Shorto op prachtige wijze waarom de vrijheid vandaag de dag nog steeds moet worden bevochten en dat de idealen van de Amerikaanse Revolutie dat waard zijn. In een tijdperk waarin de grondbeginselen van de Verenigde Staten meer dan ooit onder druk staan, kijkt historicus Russell Shorto terug op de periode waarin deze beginselen werden gevormd. Op basis van bronnen die onlangs werden ontdekt, verweeft hij de levens van zes Amerikanen tot een prachtig verhaal dat een nieuwe blik werpt op de Amerikaanse Revolutie (1765-1783).
Bespreking: “Amerikaanse vrijheid was blanke vrijheid”
Meer informatie / bestellen

Kunstroof - Nederlands bezit in Franse handen, 1795-1815Kunstroof. Nederlands bezit in Franse handen, 1795-1815

Toen in 1795 het Franse leger onder generaal Jean-Charles Pichegru Nederland binnenviel, kwam er een einde aan de Republiek van de Verenigde Nederlanden. Tot stand kwam de Bataafse Republiek. Stadhouder Willem V en zijn familie weken uit naar Engeland met achterlating van hun bezittingen. Daartoe behoorden een waardevolle kunstcollectie met schilderijen van onder meer Rembrandt, Paulus Potter en Jan Steen. Na het uitbreken van de Franse Revolutie in 1789 waren in Frankrijk kunstwerken en voorwerpen van natuurhistorische aard door de Franse regering in beslag genomen.
Artikel: Hoe stadhouder Willem V zijn kunstcollectie verloor
Meer informatie / bestellen

De religieuze rebellen van de Vrije Gemeente - De vergeten oorsprong van ParadisoDe religieuze rebellen van de Vrije Gemeente

Wie de Amsterdamse poptempel Paradiso binnengaat, ziet boven de ingang nog staan: De Vrije Gemeente. Die vereniging zette in 1880 het gebouw neer, met grootse plannen. Weg met de dogma’s en het conformisme in de kerk! Ruim baan voor wetenschap, vrije geloofsbeleving en boeddhisme! Met voorganger en flamboyant redenaar Herman Hugenholtz (1834-1911) ging de Vrije Gemeente de oude kerken te lijf. De Vrije Gemeente had een vaste schare aanhangers, maar vond geen gehoor bij het grote publiek. Wel lieten de vrijzinnigen Amsterdam een geliefde en unieke concertzaal na.
Voorpublicatie: Poptempel Paradiso was ooit vrije christelijke gemeente
Meer informatie / bestellen

Leven in bezet Nederland 1943 Onderdrukking en verzetLeven in bezet Nederland – 1943. Onderdrukking en verzet

1943 is het jaar van de ommekeer. Door de Duitse nederlagen in Rusland en Noord-Afrika en het geleidelijk terugdringen van de Japanners in de Grote Oceaan wordt duidelijk dat nazi-Duitsland de oorlog niet gaat winnen. In januari eisen de geallieerden de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland, dat hierop reageert met het uitroepen van de ‘totale oorlog’ en het inschakelen van telkens meer arbeidskrachten en hulpbronnen voor de oorlogsindustrie. Ook bezet Nederland krijgt hiermee te maken in de vorm van grootschalige tewerkstelling in Duitsland.
Meer informatie / bestellen

De terugkeer van de wereld van Marco PoloDe terugkeer van de wereld van Marco Polo

De gerenommeerde Amerikaanse politiek analist Robert D. Kaplan buigt zich in zestien scherpe en weldoordachte artikelen over de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten in de laatste twintig jaar. Hij onderzoekt de rol van de VS in de globale politiek en door welke tijdloze principes en factoren deze gevormd dient te worden. Centraal staat het artikel waar het boek mee opent en waar het zijn naam aan ontleent: ‘De terugkeer van de wereld van Marco Polo’, over de geopolitieke situatie in Eurazië en het Amerikaanse militaire antwoord hierop.
Meer informatie / bestellen

De pater en de filosoof De redding van het Husserl-archiefDe pater en de filosoof. De redding van het Husserl-archief

Dat Martin Heidegger, de belangrijkste Duitse filosoof van zijn generatie, voor samenwerking met Hitler en de nazi’s koos, is geen geheim meer. Dat hij zijn Joodse mentor Edmund Husserl de rug toekeerde en in 1938 schitterde door afwezigheid op diens begrafenis, evenmin. De pater en de filosoof doet het even onbekende als hallucinante relaas van een jonge Vlaamse franciscaan die voor Husserl en zijn nalatenschap alles deed wat Heidegger had nagelaten.
Meer informatie / bestellen

Dagelijks irrationeelDagelijks irrationeel. Over de psychologie van het zelfbedrog

Hoewel we leven in de veronderstelling dat we elke dag vele afgewogen keuze maken, zijn er wetenschappers die beweren dat wel 95% van ons gedrag wordt gestuurd door ons onderbewuste. In werkelijkheid denken we bij veel alledaagse activiteiten, keuzes en voorkeuren niet bewust na en laten we ons gedrag dus grotendeels beïnvloeden door allerlei vormen van irrationaliteit.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14 >>>

×