Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 15) – 2019

De Tweede Wereldoorlog, het paradijs, de middeleeuwen & het Nederlandse slavernijverleden.
Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 14 | Signalementen week 16 >>>

Selectie week 15 (2019)

Het ware paradijs - Tom BuijtendorpHet ware paradijs – Tom Buijtendorp

Tom Buijtendorp gaat in zijn boek ‘Het ware paradijs’ op expeditie naar de Tuin van Eden. Al duizenden jaren zijn avonturiers en zinzoekers op zoek naar het paradijs. Aan de hand van eeuwenoude bronnen en bezoeken ter plaatse neemt Tom Buijtendorp de lezer mee op een avontuurlijke queeste op drie continenten naar de ligging van het paradijs. Tijdens deze reis onderzoekt hij ook de betekenis van deze heilige plaats, voor de mens van vroeger en nu. Het boek is rijk geïllustreerd met kaarten, afbeeldingen en eigen fotomateriaal.
Voorpublicatie: Mesopotamië en de ‘moderne Toren van Babel’
Meer informatie / bestellen

De man van 1848 Dirk Donker CurtiusDe man van 1848. Dirk Donker Curtius

Het negentiende-eeuwse liberalisme en het succes van het jaar 1848: ze worden vaak vereenzelvigd met Thorbecke. Toch was één man voor beide minstens zo belangrijk: Dirk Donker Curtius (1792-1864). Donker was één van de weinigen die contacten onderhield met oppositionele Belgische advocaten en Tweede Kamerleden. Zij brachten hem in aanraking met het Franse en Britse liberalisme. Hij zou zijn leven lang pleiten voor persvrijheid, directe verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid.
Voorpublicatie: Dirk Donker Curtius versus Thorbecke
Meer informatie / bestellen

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgdeDe jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd. Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven.
Meer informatie / bestellen

Een kleine geschiedenis van alledaagse dingenEen kleine geschiedenis van alledaagse dingen

Wie vond de lucifer uit, sinds wanneer eten mensen chips en hoelang lossen we al kruiswoordraadsels op? Achter alledaagse voorwerpen schuilt vaak een interessant verhaal. In dit boek bundelt de auteur de leukste bijdragen die hij schreef voor het tijdschrift G-Geschiedenis. Van kauwgum tot potlood, van tandenborstel tot toiletpapier, van caravan tot parfum… Na het lezen van dit boek zul je met andere ogen kijken naar de dingen waar je vroeger nooit bij stilstond.
Meer informatie / bestellen

Gids slavernijverleden NederlandGids slavernijverleden Nederland

De Gouden Eeuw is prominent aanwezig in het collectieve geheugen van Nederland. Deze tweetalige gids laat de andere zijde zien: honderd plaatsen verbonden met het slavernijverleden in alle provincies, niet alleen in steden als Amsterdam en Middelburg. In Sassenheim, een gemeente die mensen niet zo snel met slavernij associëren, hebben nazaten van tot slaaf gemaakten en slavenhouders hun koloniale herkomst teruggevonden. Persoonlijke geschiedenissen krijgen ook aandacht in dit boek.
Meer informatie / bestellen

Het XXste transport naar AuschwitzHet XXste transport naar Auschwitz

Op 19 april 1943 vertrekt vanuit de Dossinkazerne in Mechelen het XXste Transport met 1631 Joodse mannen, vrouwen en kinderen richting Auschwitz. Gewapend met één revolver, een stormlamp en rood zijdepapier slagen drie jonge mannen erin de trein te doen stoppen tussen Boortmeerbeek en Haacht en zeventien gevangenen te bevrijden. Deze reddingsoperatie van George Livschitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon is uniek in de geschiedenis van de Holocaust. Nog voor de trein de Belgische grens bereikt, kunnen meer dan tweehonderd gevangenen ontsnappen.
Meer informatie / bestellen

Rond de NoordzeeRond de Noordzee – Arnout Hauben & Lander Deweer

Wat zouden we zonder de Noordzee zijn? Haar eb en vloed bepaalt al een eeuwigheid ons leven. Ze wordt bezongen en bewonderd. We zoeken de rust op aan haar eindeloze stranden. We delen haar met velen. Arnout Hauben gaat op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Hij trekt rond de Noordzee, van België over Engeland naar de Shetlandeilanden, en van Noorwegen naar Nederland. Naast een spannend reisverhaal vol sprekende persoonlijke getuigenissen is Rond de Noordzee ook een alternatieve geschiedenis van onze streken.
Meer informatie / bestellen

 De populaire MiddeleeuwenDe populaire Middeleeuwen

In de populaire cultuur, via boeken, muziek en films, maar ook door televisieseries en computerspelletjes zijn de Middeleeuwen in het publieke (on)bewustzijn volop aanwezig. Dit themanummer van Madoc brengt in beeld hoe de Middeleeuwen in de vroege eenentwintigste eeuw worden voorgesteld en beleefd. De redactie is er niet op uit om (eventuele) verkeerde beeldvorming te corrigeren, maar om de lezer op een speelse manier te confronteren met middeleeuwse elementen in zijn of haar eigen (dagelijks) leven.
Meer informatie / bestellen

Het meisje met de LeicaHet meisje met de Leica

Gerda Taro was de eerste vrouw die als fotografe in oorlogsgebieden werkte. In 1937, op de dag dat ze zevenentwintig jaar zou worden, stierf ze aan het front tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In Het meisje met de Leica brengt Helena Janeczek Gerda Taro op unieke wijze tot leven. Aan de hand van haar foto’s schetst Janeczek een weergaloos portret van een bijzondere vrouw en haar nimmer aflatende strijd tegen het fascisme. In 1933 verspreidt ze als jonge twintiger antinazipropaganda in haar woonplaats Leipzig. Ze wordt opgepakt, maar weet een jaar later te vluchten naar Parijs. Daar ontmoet ze fotograaf Endre Friedmann.
Meer informatie / bestellen

 Om de WestOm de West. De zoektocht naar een westelijke doorvaart…

De drang om naast de Portugezen een eigen route naar de ‘Specerijen Eilanden’ te vinden was aan het eind van de vijftiende eeuw voor de Spaanse kroon aanleiding voor een aantal expedities. Met het wereldbeeld van die tijd lag het voor de hand om die route in westelijke richting te zoeken. De meest bekende expeditie was uiteraard die van Columbus in 1492, die zelfs werd ondernomen nog enkele jaren vóórdat Vasco da Gama in 1498 Calcutta bereikte en daarmee de zeeweg ‘om de Oost’ had ontsloten. Hoewel Columbus er tot zijn dood van overtuigd bleef dat hij uitlopers van het Aziatisch continent had bevaren, was het reeds na enkele jaren duidelijk dat er zich tussen de Atlantische Oceaan en Azië een tot dan toe geheel onbekend continent bevond.
Meer informatie / bestellen

Over de toekomstOver de toekomst – Martin Rees

Onze wereld verandert sneller dan we kunnen bevatten. Robotisering, biotechnologie, cybertechnologie en artificial intelligence: al deze ontwikkelingen bieden talloze kansen, maar brengen ook bedreigingen met zich mee. Wat gebeurt er met de werkgelegenheid, wat voor gevaren brengt klimaatverandering met zich mee, hoe stoppen we de krimp van de biodiversiteit en hoe voorkomen we een nucleaire oorlog? Kortom: hoe zorgen we ervoor dat de aarde een fijne plek blijft om te leven? En laten we het allemaal op ons afkomen of nemen we zelf het heft in handen?
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 14 | Signalementen week 16 >>>


×