Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>

Selectie week 17 (2019)

Het Instituut - Gerard AaldersHet Instituut – Gerard Aalders

In dit onthullende boek geeft auteur en historicus Gerard Aalders een verbijsterende inkijk in de werkwijze van het NIOD. Het befaamde Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie werkt ook in opdracht van de regering. Het Instituut heeft de naam onafhankelijk te zijn, maar is dit wel zo? In de zeventien jaar dat Aalders als onderzoeker aan het NIOD was verbonden, kreeg hij menigmaal een spreekverbod opgelegd. De resultaten van zijn onderzoekswerk waren niet altijd welkom.
Voorpublicatie: ‘Loe de Jong liet niet met zich sollen’
Meer informatie / bestellen

Tussen politiek & publiek - Eveline Koolhaas-Grosfeld Tussen politiek & publiek

Politieke prenten uit een opstandige tijd, 1880-1919
Politieke tekenaars zijn opiniemakers, net als de schrijvende pers. Het nieuws ‘knedend’ tot satire beïnvloeden zij de politieke opvattingen van het publiek. Beelden – direct als zij zijn – zijn vaak effectiever dan teksten, zo blijkt. In dit boek zijn ruim tachtig (spot)prenten uit de jaren 1880–1919 bijeengebracht.
Fragment: Het publiek krijgt het parlement in beeld
Meer informatie / bestellen

Als de Russen komenAls de Russen komen – Alfred Staarman

Als de Russen komen, dan staan we paraat. Dat was in de eerste naoorlogse jaren een veelgehoorde boodschap. Experts belichten in het boek Als de Russen komen de Koude Oorlog vanuit hun eigen expertise. De nadruk ligt op Nederland in de periode van 1949 en 1989. De oprichting van de NAVO maar ook de verdediging van Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog: hoe moesten we ons verweren tegen die Russen? De kruisrakettenkwestie en de protesten ertegen in de jaren tachtig: liever een Rus in de keuken dan een raket in de tuin! En natuurlijk de dienstplicht: honderdduizenden jonge mannen moesten hun plicht voor het vaderland vervullen tijdens de Koude Oorlog.
Bespreking: Waanzin van de Koude Oorlog geëxposeerd in Soesterberg
Meer informatie / bestellen

Het belang van geld Een alternatieve wereldgeschiedenisHet belang van geld. Een alternatieve wereldgeschiedenis

Ferguson neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis van de mensheid en toont ons hoe dankzij de uitvinding van het geld en de daaruit gegroeide wereld van banken, kredieten, obligatiemarkten en -verzekeringen de mens zich heeft kunnen ontworstelen aan het beperkte boeren- en jagersbestaan. Van het belang van de eerste, op kleitabletten vastgelegde, zakelijke transacties in Mesopotamië in de brons- en ijzertijd tot de bankendynastieën die aan de basis lagen voor de Italiaanse renaissance.
Meer informatie / bestellen

Joodse Huizen 5 Verhalen over vooroorlogse bewonersJoodse Huizen 5. Verhalen over vooroorlogse bewoners

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De serie Joodse Huizen: Verhalen van vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. In de vijf delen is inmiddels de vooroorlogse joodse geschiedenis van honderddertig huizen opgetekend. Wie waren de bewoners, wat deden zij in het dagelijks leven, hoe is het hun vergaan? In deel 5 lezen we onder meer over de Amsterdamse danseres Florrie Rodrigo, over David Cohen, de fietsende rabbi uit Overijssel.
Meer informatie / bestellen

Victoria De jonge koninginVictoria. De jonge koningin

De laatste jaren is een stroom aan nieuwe boeken over de Engelse koningin Victoria verschenen, ook in Nederland. Maar echt bekend bij het grote publiek werd ze hier door de prachtige tv-serie met Jenna Coleman in de hoofdrol. Dit 300 pagina’s dikke boek is de officiële uitgave bij de tv-serie en gaat over de jeugd van Victoria tot haar eerste jaren als koningin en haar huwelijk met Albert.
Meer informatie / bestellen

Voor God en vaderland - Gordon CoreraVoor God en vaderland – Gordon Corera

Een Belgisch priester, zijn verzetsgroep en hun postduiven tijdens WOII
Inlichtingen over de militaire activiteiten van de nazi’s waren van cruciaal belang voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom dropte de Britse geheime dienst jarenlang duizenden postduiven in bezet Europa, van Denemarken tot Frankrijk.
Met gevaar voor eigen leven bespioneerden lokale verzetsgroepen de nazi’s en staken zij hun geheime berichten in kokertjes aan de poten van de duiven, die trouw terugvlogen naar hun afzender. In dit boek vertelt de Britse onderzoeksjournalist Gordon Corera voor het eerst deze bijzondere oorlogsgeschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Het virus der betrokkenheidHet virus der betrokkenheid – Huub Sanders

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis 1935-1989
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis, zowel in het wetenschappelijk onderzoek als in het verzamelen en beheren van een unieke internationale collectie archieven. Dit boek onderzoekt de geschiedenis van het Instituut van 1935 tot 1989. Centraal staat de ontwikkeling van het Instituut in de richting van een steeds sterkere professionalisering.
Meer informatie / bestellen

Polderpolonaise Nederland getekendPolderpolonaise. Nederland getekend

Wie en wat is Nederland? Als je de clichés van klompen, molens en tulpen weghaalt, wat blijft er dan over van het ‘typische Nederland’? Hoeveel van onze ‘nationale identiteit’ is terug te zien in ons dagelijks leven? In dit boek onderzoekt Merel Corduwener deze vragen – en meer. Ze neemt je mee op een illustratieve ontdekkingstocht door Nederland, door woonwijken, natuurgebieden en weilanden, langs voortuinen en campingbarbecues.
Meer informatie / bestellen

Van droefheid naar vreugde - Ja'Akov AdlerVan droefheid naar vreugde – Ja’Akov Adler

In het Nederlandsch Israëlietisch Ziekenhuis leren Jacques (Ja’akov) en Betsy (Beckel) elkaar kennen. Hun liefde leidt hen door een dramatische tijd naar hun nieuwe thuisland. De littekens van de Holocaust zijn blijvend. De titel van dit boek ontleende Adler aan het boek Esther dat de Joden elk jaar lezen om de ontsnapping aan hun vernietiging (Sjoa) in het Perzische rijk te herdenken. Adler verweeft als een uitstekend waarnemer steeds het wereldgebeuren in zijn persoonlijke belevenissen. Zo ontstond een geschiedenisboek vanuit heel persoonlijk perspectief.
Meer informatie / bestellen

De Holleeders Familiedans om een criminele erfenisDe Holleeders. Familiedans om een criminele erfenis

Jordaans volkstoneel, trial by media, een familietragedie? Het proces tegen Willem Holleeder lijkt in niets op een gewone rechtszaak. Hendrik Jan Korterink volgde het ‘van binnenuit’. Zijn biografie over Holleeders ‘bloedgabber’ Cor van Hout komt tijdens het proces aan de orde en hij kent vrijwel alle betrokkenen persoonlijk. In dit boek komen alle betrokkenen aan het woord. Het eerste deel is de handgeschreven verklaring van Holleeder (‘Mijn verhaal’). Daarin beschrijft hij hoe het in 1983 is gegaan met de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer en wat er met het losgeld is gebeurd.
Meer informatie / bestellen

Opstaan in het Lloyd HotelOpstaan in het Lloyd Hotel – Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher. Spraakmakend wethouder van Amsterdam, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vicepremier, partijleider van de PvdA. Asscher heeft alles meegemaakt in de politiek, van glorieuze opkomst tot boegbeeld in de moeilijke periode die zijn partij doormaakt. Ook privé kende hij tegenslag; zijn vader overleed, telg uit de roemruchte Asscher-familie. In Opstaan in het Lloyd Hotel schrijft Lodewijk Asscher openhartig over zijn persoonlijke en politieke ervaringen. Hij schetst de dilemma’s waarvoor hij zich geplaatst ziet en verbindt deze aan de drijfveren die hem tot een van de meest bevlogen politici van Nederland maken.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>


×