Nieuwe geschiedenisboeken (week 17) – 2020

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>

Selectie week 17 (2020)

Leven in bezet Nederland 1940-1945Leven in bezet Nederland 1940-1945

In 2020 herdenken en vieren we de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. In samenwerking met het NIOD verschijnt de reeks Leven in bezet Nederland 1940-1945 als een complete verzameling, samengebracht in één bundel. Elk oorlogsjaar wordt uitvoerig besproken en in beeld gebracht met unieke foto’s en affiches uit de rijke collectie van het NIOD. Een onmisbare verzameling over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inclusief een speciaal voorwoord van Ad van Liempt.
Meer informatie / bestellen

Sakura Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem reddeSakura – Naoko Abe

Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde
Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren.
Bespreking: ‘Cherry’ Ingram, milieubeschermer lang voordat term populair werd
Meer informatie / bestellen

De lange Tweede WereldoorlogDe lange Tweede Wereldoorlog – Peter Romijn

Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië. Van de kampen tot de kampongs: zowel de Nederlanders als de bevolking van de Indische Archipel hebben het hele decennium van de jaren veertig bezetting en repressie, genocide en oorlogsmisdrijven meegemaakt en hun lot was onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Meer informatie / bestellen

KAIS - Bas KreugerKAIS – Bas Kreuger

Het historische verhaal van een gewaagde redding in Nieuw Guinea, zomer 1944
In de zomer van 1944 was niet alleen Normandië het toneel van de oorlog tegen een genadeloze bezetter. Ook in de Oost leverden de geallieerden strijd. In Nederlands Nieuw Guinea vochten Amerikanen, Australiërs en Nederlanders zij aan zij tegen de Japanners.
Fragment: De crash
Meer informatie / bestellen

De laatste getuigenDe laatste getuigen

Vijftien Nederlanders over de oorlog die hun leven stempelde
Unieke verhalen, 75 jaar na dato. Vijftien personen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt: een boek met authentieke, unieke en krachtige verhalen. Hoe was het om als kind of tiener op te groeien in de lange jaren van Holland onder het hakenkruis? In dit luxe uitgevoerde boek vertellen vijftien van de laatste getuigen over hun leven tussen 1940 en 1945.
Meer informatie / bestellen

Het eerste transport - Heather MacadamHet eerste transport – Heather Macadam

‘Het eerste transport’ van Heather Macadam is het waargebeurde verhaal van 999 joodse meisjes, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz tewerkgesteld werden. Op 25 maart 1942 ontvangen bijna duizend joodse meisjes uit Poprad, Slowakijke, een oproep om te komen werken voor de overheid. Ze melden zich op het station in hun beste kleren, trots dat ze zich nuttig kunnen maken voor hun land. In plaats daarvan worden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts enkelen keren terug.
Bespreking: Waarom wil de regering onze dochters hebben?
Meer informatie / bestellen

De Koude OorlogDe Koude Oorlog – John Lewis Gaddis

Zelfs de vijanden van James Bond zitten niet meer bij de KGB tegenwoordig. Je kunt je afvragen waar we 45 jaar lang zo bang voor zijn geweest. De Koude Oorlog, de strijd tussen democratie en kapitalisme (het Westen) en het internationale communisme (het Oosten), werd door iedereen ervaren als een grauwe en gevaarlijke periode. De aanleg van een kerwapenarsenaal door de beide wereldmachten zorgde in vele landen voor – achteraf bekeken – hilarische brochures en tips van de Bescherming Burgerbevolking (‘Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf’).
Meer informatie / bestellen

De bevrijding van West-EuropaDe bevrijding van West-Europa

Een rijk geïllustreerd geschiedenisboek over het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het schakelt voortdurend tussen bevrijd en bezet gebied, tussen de geallieerden en de nazi’s. In 30 hoofdstukken komen D-Day, operatie Cobra, de bevrijding van Parijs, de Slag om de Schelde, operatie Market Garden, het Hürtgenwald, Dolle Dinsdag, de ontzetting van Zeebrugge, de Hongerwinter en het Ardennenoffensief aan bod. Het verhaal wordt ondersteund door kaderteksten waarin hoofdrolspelers en grote gebeurtenissen worden uitgelicht. De bevrijding van West-Europa bevat 50 afbeeldingen en kaarten.
Meer informatie / bestellen

Cocky Verzetsheldin uit RotterdamCocky. Verzetsheldin uit Rotterdam

Cocky en haar man Anton boden tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal onderdak aan een Amerikaanse piloot. Een toevallige ontmoeting met de zoon van deze piloot zet Michael Barzilaij, de kleinzoon van Cocky en Anton, op het spoor van een veel grotere verborgen familiegeschiedenis. Hij ontdekt bewaard gebleven brieven en documenten die samenwerking tussen zijn grootouders en Rotterdamse verzetskopstukken als Jo Berlijn en verzetsleiders als Tjerk – Theo – Elsinga onthullen en ook interviewt hij nog levende ooggetuigen.
Meer informatie / bestellen

Uit de lus van de stropUit de lus van de strop – Marc Verschooris

Gentenaars in de bres voor de Joodse bevolking 1940-1944
Al in de jaren 1920-30 komen vele Joodse studenten uit de Oost-Europese landen naar Gent, op de vlucht voor discriminatie en raciale vervolgingen. Deze toekomstige ingenieurs studeren in de ‘Bijzondere Scholen voor de Burgerlijke Bouwkunde, Mijnen en Kunst- en Fabriekwezen’. Na hun studies kan een groot deel van hen in het Gentse industriebekken terecht.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 16 | Signalementen week 18 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×