Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>

Selectie week 23 (2019)

Het logboek van de zeevaarder - Huw Lewis-JonesHet logboek van de zeevaarder

In Het logboek van de zeevaarder neemt poolreiziger Huw Lewis-Jones ons mee op ontdekkingsreis. Aan de hand van originele logboeken, brieven en dagboeken volgen we de reizen van bekende kapiteins, maar ook van matrozen, scheepskoks, chirurgijns, kunstenaars en avonturiers. Kijk mee over de schouders van nautische ontdekkingsreizigers als Sir Francis Drake, Susan Veeder, Kumataro Ito en Willem de Velde. Met prachtig beeldmateriaal, essays van hedendaagse zeevaarders en een exclusief voorwoord van zeezeiler Henk de Velde, die zes keer alleen de wereldzeeën bevoer.
Voorpublicatie: Zheng He (1371-1435) – Chinese admiraal en ontdekkingsreiziger
Meer informatie / bestellen

De Eerste WereldoorlogDe Eerste Wereldoorlog. 1914-1918 – John Keegan

De Eerste Wereldoorlog is een wereldbrand die in nevelen gehuld blijft. De vaststelling komt ironisch genoeg van John Keegan zelf, de historicus die er volgens velen tot dusver het best in is geslaagd die krankzinnige strijd tussen naties inzichtelijk te maken. Keegan, vermaard om een superieure reeks militair-historische studies, concentreert zich in dit boek met name op het grootste mysterie van het drama: de koppige voortzetting van de loopgravenoorlog. Wat hield de naties en hun legers gaande? Waarom waren de generaals niet vindingrijker in wat achteraf moet worden aangemerkt als een halfcriminele onderneming?
Meer informatie / bestellen

Zwavelwater - De geschiedenis van Adriaan Stoops kuuroord in Zuid-DuitslandZwavelwater – Reinjan Mulder

In de zomer van 1966 beleefde Reinjan Mulder, zeventien jaar oud, met zijn eindexamenklas een idyllische vakantieweek in Haus Jungbrunnen, een monumentaal chalet aan de Beierse Tegernsee. Later ontdekte hij dat dit chalet het decor was van een veelbewogen geschiedenis. Haus Jungbrunnen werd in 1926 gebouwd door de rijke Nederlandse mijningenieur Adriaan Stoop, die in Beieren naar olie kwam boren, maar in plaats daarvan geneeskrachtig zwaveljodiumwater vond
Bespreking: Schuldig landschap in Beieren
Meer informatie / bestellen

Sociëteit van Suriname – 1683 - 1795Sociëteit van Suriname (1683-1795) – Karwan Fatah-Black

Tussen 1683 en 1795 werd Suriname bestuurd door de Sociëteit van Suriname, een samenwerkingsverband tussen het stadsbestuur van Amsterdam, de West-Indische Compagnie en de familie Van Aerssen van Sommelsdyck. Terwijl de hoogtijdagen van de Gouden Eeuw al voorbij waren bloeide Suriname gedurende het bestuur van de SvS op. Bij de verovering van Suriname en de beroemde ‘uitruil’ tegen Nieuw Amsterdam (New York) was het nog allerminst zeker dat de kleine vestiging aan de Surinamerivier werkelijk uit zou groeien tot een bloeiende kolonie.
Meer informatie / bestellen

Floresmens - Het leven van Theo VerhoevenFloresmens. Het leven van Theo Verhoeven, missionaris…

Theo Verhoeven (1907-1990) werd in 2003 postuum wereldberoemd door de ontdekking van de Floresmens, de uitgestorven minimens van het Indonesische eiland Flores. Al tientallen jaren eerder had Verhoeven stenen werktuigen die hij daar had gevonden toegeschreven aan oeroude bewoners van het eiland, maar de gevestigde wetenschap kon hij niet overtuigen. Verhoeven was veel meer dan alleen maar opgraver van botten en stenen: hij leidde een fascinerend bestaan.
Bespreking: Theo Verhoeven en de ontdekking van de Floresmens
Meer informatie / bestellen

1969 - Het jaar van Eddy Merckx1969 – Het jaar van Eddy Merckx

Nooit heeft een renner een wielerseizoen zo gedomineerd als Eddy Merckx in 1969. Hij wint een indrukwekkende reeks topkoersen: Parijs-Nice, Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik én de Tour de France. De manier waarop hij dat doet, voert ons terug naar het vooroorlogse wielrennen. 1969 is voor Eddy Merckx ook een jaar met veel drama. Hij wordt met de roze leiderstrui om de schouders uit de Ronde van Italië gezet na een betwiste positieve dopingcontrole.
Meer informatie / bestellen

De rebelse heldDe rebelse held – Eva Rovers

Diep in de kelders van een universiteitsmuseum doet cultuurhistoricus Eva Rovers een wonderlijke ontdekking. In haar zoektocht naar een verloren gewaand rariteitenkabinet stuit zij op een aantal voorwerpen die haar blik op de wereld doen veranderen. Een sterrenkijker, een blauwe salamander, een ijzeren long, een bijna verkruimelde atlas, een kunstlijk van papier-maché en een tweehoofdig kind: die schijnbaar losse fragmenten van een historische verzameling blijken samen een prangende boodschap te hebben. In deze verhalende essaybundel doet Eva Rovers verslag van haar ontdekkingstocht.
Meer informatie / bestellen

De lier van TrossingenDe lier van Trossingen – Luit van der Tuuk

In de vroege middeleeuwen hadden muziek en muziekinstrumenten een bij zondere betekenis met een eigen sociale functie. Bij de Germanen was de lier het belangrij kste snaarinstrument; in een zesde-eeuws koningsgraf is er één bij na geheel gaaf aangetroff en. De lier van Trossingen is een gids voor de verkenning van de vroegmiddeleeuwse muziek. Naast de geschiedenis van muziek, de bouw van instrumenten en de uitvoering van de heldendichten, vertelt topauteur Luit van der Tuuk ook over de maatschappelij ke en culturele context waarin de lier een belangrijke rol speelde.
Meer informatie / bestellen

Het menselijk getijHet menselijk getij – Paul Morland

Hoe demografie de moderne wereld heeft vormgegeven
Wat hebben de opkomst van het Britse rijk, de machtsgreep van Hitler en de Arabische lente met elkaar gemeen? In alle gevallen was er een bevolkingsexplosie die het mogelijk maakte een leger op te richten en nieuw land te veroveren en te bewonen, en een interne markt die groeide als kool. Het belang van demografie kan moeilijk worden overschat. Elke ontwikkeling sinds de opkomst van de industriële revolutie wordt erdoor verklaard. Het eerste populair-wetenschappelijke boek dat laat zien dat bevolkingsgroei en -krimp een cruciale factor zijn in bijna alle wereldwijde verschuivingen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>


×