Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

Selectie week 25 (2018)

De zomer van 1823 - Jacob van Lennep (€22.90)De zomer van 1823 – Jacob van Lennep

In de zomer van 1823 maken twee Leidse studenten een soort inspectietocht door Nederland: de stijfdeftige Dirk van Hogendorp en de latere schrijver Jacob van Lennep. Ze wandelen door een land dat voor ons bijna onherkenbaar is. Een derde van het land is nog pure woestenij, de wegen zijn vaak enkel modder. Kort daarna zal alles veranderen, met kanalen en straatwegen, spoortreinen en stoommachines, tot uiteindelijk een Nederland dat wij herkennen.
Voorpublicatie: Te voet door het Nederland van 1823
Meer informatie / bestellen

Koloniale oorlogen in Indonesië – Piet HagenKoloniale oorlogen in Indonesië – Piet Hagen

De Indonesische archipel heeft meer dan 450 jaar strijd geleverd tegen buitenlandse handelscompagnieën en mogendheden. Bijna altijd was er wel ergens oorlog, vaak op meer plaatsen tegelijk. Dit boek geeft een gedetailleerd overzicht van de honderden militaire acties en expedities. Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Japanners, en met name ook de Nederlanders, voerden hun koloniale oorlogen in de archipel vooral vanwege economisch gewin – volgens het devies van Jan Pieterszoon Coen: ‘Geen handel zonder oorlog’.
Bespreking: Vijf eeuwen koloniale strijd in Indonesië
Meer informatie / bestellen

De spoken van Visegrád - Ivo van de WijdevenDe spoken van Visegrád

De vier Centraal-Europese landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije zijn verenigd in de Visegrád-groep, een naam die verwijst naar een conferentie uit de 14e eeuw. Na de val van het IJzeren Gordijn werden ze met open armen in de EU verwelkomd, maar nu worden ze vaak als dwarsliggers gezien. De Hongaarse premier Orbán en zijn Visegrád-collega’s hebben hele andere toekomstplannen dan Merkel en Macron. Er is een reëel gevaar dat de Visegrád-groep het steeds minder nauw neemt met Europese regels, normen en waarden.
Bespreking: Spoken van Visegrád nog steeds springlevend
Meer informatie / bestellen

Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen? - Luc Wolters ( €25 )Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen?

Weinigen zullen nog weten dat Staatsmijnen in de jaren vijftig naast de Zuid-Limburgse mijnen nog een mijn in exploitatie wilden nemen: de Staatsmijn Beatrix, gelegen in Herkenbosch/Vlodrop. Een mijn met een wonderlijke geschiedenis, want toen de schachten op volle diepte waren gegraven, werd zij gesloten. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg.
Voorpublicatie: De mijn die nooit in gebruik werd genomen
Meer informatie (+video) / bestellen

Buitengewone vrouwenBuitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs

Een eeuw vrouwengeschiedenis aan de hand van portretten van o.a. Aletta Jacobs, Marga Klompé, Els Borst en Angela Maas. Naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de VVAO. In haar zwartste scenario ziet Aletta Jacobs zichzelf als een ongehuwde dame uit Sappemeer ‘met een handwerkje achter de horretjes zitten gluren’. Dus schrijft ze een brief aan Thorbecke met het verzoek aan de universiteit te mogen studeren. Ze wordt in 1871 de eerste vrouwelijke student in Nederland. Enkele tientallen jaren later komen de allereerste afgestudeerde vrouwen bij elkaar.
Meer informatie / bestellen

Marinebrieven - Pieter KeimanMarinebrieven – Pieter Keiman

Marinebrieven is de autobiografische roman over de marinetijd van auteur Pieter Keiman. Hij diende bij de Koninklijke Marine van eind 1982 tot begin 1987, een tijd die werd gedomineerd door de Koude Oorlog. Pieter en zijn generatie waren echter geboren en getogen tijdens dit koude conflict en de Sovjets waren ontegenzeggelijk de tegenstanders, niet alleen bij de marine, maar ook in het dagelijkse leven en zelfs in de Westerse cultuur.
Voorpublicatie: ‘Een stelletje hippies’ in de marine
Meer informatie / bestellen

Bureau Warmoesstraat, de levende legendeBureau Warmoesstraat, de levende legende

Misdaadjournalist Cees Koring vertelt de roerige geschiedenis van het bekende politiebureau in het Amsterdamse Wallengebied, dat ooit tot ‘het afvoerputje van de samenleving,’ werd bestempeld. Decennialang was Bureau Warmoesstraat onlosmakelijk verbonden met prostitutie, gokken en drugs in de Amsterdamse rosse buurt. Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat Nederlandse bekendste politiepost werd gesloten.
Meer informatie / bestellen

De eerste Vlaamse ruimteDe eerste Vlaamse ruimte

Het huidig Vlaamse Gewest is ouder dan gedacht. Zijn wortels liggen in een kerkelijke organisatie in 1559. De Vlaamse Gemeenschap werd in 1559 voor het eerst in de geschiedenis als één geheel erkend en ruimtelijk omschreven binnen de net ontstane Nederlanden. De Lage Landen hadden toen formeel een nieuwe staatsstructuur gekregen. Onder impuls van keizer Karel V was een proces van onafhankelijkheidsverwerving van Frankrijk en Duitsland voltooid.
Meer informatie (+video) / bestellen

 Geschiedenis aan de ZuidasGeschiedenis aan de Zuidas – Fred van Lieburg

In 2018 bestaat de opleiding geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam honderd jaar. Sinds 1918 wordt er werk gemaakt van de historische wetenschap, ooit in een herenhuis op de Keizersgracht, later in een villa bij het Vondelpark, en tegenwoordig in het VU-hoofdgebouw in Buitenveldert, niet ver van Schiphol en vlak bij een nieuwe, ambitieuze stadswijk: Zuidas. Vanwege de christelijke oorsprong van de VU speelden maatschappelijke motieven van meet af aan een inspirerende rol in de beoefening van het vak geschiedenis. Nu juist diversiteit de drijvende kracht vormt, is de betrokkenheid op de samenleving nog even groot.
Meer informatie / bestellen

Historische VerhalenHistorische Verhalen – Korte verhalen uit de Middeleeuwen

Paul Christiaan Smis brengt lang vergeten verhalen terug uit een wereld die wild in beweging was. Hij laat zien hoe rauw het leven kon zijn in de Middeleeuwen, doordrenkt van angst voor ziektes, dood en hogere machten. Niet zonder ironie trekt Smis aan de sluier van ‘goed en kwaad’ die ook toen al lag over het menselijk denken en handelen. In dit boek ontmoet je een meisje dat stenen sjouwt voor een katapult, een bisschop in een vissersbootje en een zilversmid die worstelt met de liefde. In negenentwintig korte verhalen word je meegenomen door heel Europa, naar Middeleeuwers die – gewild of ongewild – spelers werden in dramatische scènes.
Meer informatie / bestellen

MaffiamoedersMaffiamoeders – Alex Perry

De ’Ndrangheta is de machtigste maffiaorganisatie ter wereld, met vertakkingen in meer dan vijftig landen. Mannen en jongens zwaaien er de scepter. Meisjes worden uitgehuwelijkt, mishandeling van vrouwen is aan de orde van de dag. Wanneer in 2009 de mishandelde Lea Garofalo verdwijnt na te hebben getuigd tegen haar man, beseft openbaar aanklager Alessandra Cerreti dat het verbeten fanatisme van de ’Ndrangheta mogelijk het zwakste punt is van de organisatie. Dé manier om dit criminele imperium te ontmantelen is de moeders de kans te geven zich uit te spreken en te getuigen.
Meer informatie / bestellen

StreeksieradenboekStreeksieradenboek. Collectie van het Nederlands Openluchtmuseum

Sieraden zijn een onmisbaar onderdeel van de streekdrachten. Ze moeten meestal niet, zoals dat in de algemene mode het geval is, worden gezien als los en verwisselbaar accessoire. Soms worden ze door de drager zelf niet eens als sieraden gezien. Veel streekgebonden sieraden hebben dan ook een functionele oorsprong.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×