Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 28 >>>
Selectie week 27 (2020)
Het rijk van de Habsburgers – Martyn Rady
De Habsburgers, onder wie Karel V, Filips II en Maximiliaan, speelden een millennium lang een bepalende rol in de geschiedenis van Centraal-Europa. Ze begonnen de Dertigjarige Oorlog, stopten de opmars van de Ottomanen en namen het op tegen Napoleon. Hun rijk strekte zich in de loop der tijd uit tot Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. In dit toegankelijke, rijk geïllustreerde boek vertelt Martyn Rady hun geschiedenis en laat zien hoe relevant deze familie is voor de geschiedenis van Europa.
Voorpublicatie: Privilegium maius – Het bedrog van de Habsburgers
Meer informatie / bestellen
Antwerpen 1920 – Jasper Truyens
Verhalen van de VIIe Olypiade
Eén dag na de wapenstilstand op 11 november 1918 belde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Pierre de Coubertin, met het Belgisch Olympisch Comité. Hij liet weten de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 te willen steunen. Door de korte voorbereidingstijd en geldgebrek werd het een olympiade vol eigenaardigheden.
Fragment: “Un hommage unanime”
Meer informatie / bestellen
Epiloog bij Grote verwachtingen
Oorlogen en epidemieën zijn vanouds de grootste gevaren die de mens bedreigen. Geen Europeaan die dacht een van beide nog mee te zullen maken in ons deel van de wereld, in de huidige tijd – totdat begin 2020 de coronapandemie uitbrak. Plotseling werden ook wij in het welvarende Europa geconfronteerd met een gigantisch gevaar. De hele samenleving kwam tot stilstand. In zijn in 2019 verschenen ‘Grote verwachtingen’ stelt Geert Mak een denkbeeldige geschiedenisstudent uit 2069 aan ons voor.
Meer informatie / bestellen
De tolk van Srebrenica – Hasan Nuhanovic
Hasan Nuhanović, destijds student in Sarajevo, vertelt hoe zijn ouders, zijn broer en hijzelf door het uitbreken van de oorlog in Bosnië van hun anker worden geslagen. Wat volgt is een relaas van mensen op drift. Ze moeten zien te overleven in de bossen langs de Drina, waar ze de zomer van 1992 doorkomen op de laatste oogst van het seizoen. Dan slaat de Bosnische winter toe en neemt Nuhanović’ verslag een ijzingwekkende wending. Onder mortiervuur van de Bosnische Serviërs van generaal Ratko Mladić worden de Bosnische moslims samengedreven en omsingeld in het voormalige kuuroord Srebrenica.
Meer informatie / bestellen
Sneijder – Kees Jansma
Hij is record-international. Champions League winnaar. Voormalig aanvoerder van Oranje. WK-finalist. Celebrity. Kind van het Utrechtse Ondiep. Ajax-icoon.
Maar hij is vooral Wesley Sneijder, altijd en overal. Nu er een einde is gekomen aan zijn imposante loopbaan, vertelt hij zijn complete verhaal aan Kees Jansma. Eerlijk, openhartig, met humor en zelfspot, maar vooral met heel veel gevoel beschrijft hij zijn jaren met Louis van Gaal en Mourinho, Yolanthe en Zlatan, Koeman en Van Basten en al die anderen en gunt zo de lezer een blik achter de schermen van een turbulent leven, op- en buiten het voetbalveld.
Meer informatie / bestellen
Barbaar op Ibiza – Jan Cremer
Een eenmalige, rijk geïllustreerde uitgave ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van een groot kunstenaar/schrijver. In april 1961 belandt de twintigjarige Jan Cremer bij toeval op Ibiza. Berooid, maar blij dat hij het benauwende Nederland achter zich heeft gelaten. Galeriehouder Ivan Spence voorziet hem van onderdak en wat geld om te kunnen werken. Dat leidt tot een ongekende creatieve uitbarsting: bij de opening van zijn eerste tentoonstelling op Ibiza worden zo goed als alle werken verkocht.
Meer informatie / bestellen
Deze waarheden. Een geschiedenis van de Verenigde Staten
Deze waarheden is de briljante weerslag van de bewogen geschiedenis van de Verenigde Staten. In fonkelend proza beschrijft Jill Lepore de worsteling van Amerika met haar eigen historie en met de fundamentele waarheden waarop zij als natie is gebouwd: gelijkheid van alle mensen, soevereiniteit, en het recht op leven, vrijheid en het streven naar geluk. Dit boek voorziet die worsteling van historische context. Een erudiete, messcherpe analyse van de Amerikaanse politiek, het recht, de journalistiek, de technologie, de erfenis van de slavernij, de blijvende ongelijkheid.
Meer informatie / bestellen
Op zoek naar een natie – Lode Wils
Het ontstaan van Vlaanderen binnen België
De wortels van de Belgische natie liggen in de vijftiende eeuw, toen Filips de Goede de zuidelijke Nederlanden verenigde. Vlaanderen, het Nederlandstalige deel van België, werd pas een begrip na de Belgische onafhankelijkheid van 1830. In Op zoek naar een natie beschrijft Lode Wils een aantal cruciale figuren, feiten en ontwikkelingen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van het Vlaanderen dat we vandaag kennen. Van Willem I en Conscience tot Joris Van Severen en Hendrik Elias: Lode Wils onderscheidt feit van fictie en toont zeer scherpzinnig hun historische betekenis.
Meer informatie / bestellen
Littekens – Erik de Graaf
‘Littekens’ is het slot van een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zondag 5 mei 1946… Precies een jaar na het einde van de oorlog praten Victor en Esther – schuchter – over wat ze doorgemaakt hebben tijdens de bezettingsjaren. Meer en meer wordt duidelijk dat zwart en wit nauwelijks bestonden in die donkere tijd, maar dat deze juist vooral grijswaarden kende. Victor blijkt zijn aanvankelijke apathie te hebben ingewisseld voor daden. En Esther?
Zie ook: Het eerste deel: scherven
Meer informatie / bestellen
Uit het leven van Jan van der Togt – Angenetha Balm-Kok
Dit boek beschrijft in vogelvlucht de levensloop van Jan van der Togt, de jongste zoon van een Goudse kaashandelaar die overleed tijdens de eerste wereldoorlog, toen Jan 14 jaar oud was. Het was een tijd waarin veel schaarste heerste. Zijn moeder verhuisde met haar thuiswonende kinderen naar Dordrecht, waar meer werkgelegenheid was dan in Gouda. Met een ongebreidelde fantasie, vindingrijkheid, lef en energie startten Jan en zijn broer Wim in 1923 een fabriek in draadartikelen: TOgts MAssa-artikelen DOrdrecht, beter bekend als Tomado.
Meer informatie / bestellen
De laatste lezing – Amos Oz
Op pragmatische en visionaire wijze schetst Amos Oz in De laatste lezing een perspectief voor de toekomst van het Midden-Oosten, gebruikmakend van lessen uit het verleden. De belangrijkste auteur van Israël overleed in december 2018 en liet met deze lezing zijn erfenis na. Zijn centrale gedachte is dat de mens van nature open is, waardoor er ook een oplossing voor het Midden-Oosten mogelijk is, maar dan wel een die staat of valt met de goede wil van de mens.
Meer informatie / bestellen