Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27/28) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 29 / 30 >>>

Selectie week 27/28 (2018)

De strafkolonie - Wil SchackmannDe strafkolonie

In ‘De strafkolonie’ vertelt auteur Wil Schackmann het verhaal van de eerste Kolonie van Weldadigheid. In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat deze kolonie werd opgericht, met een ongekend ambitieus plan: door middel van landbouw ‘den toestand der armen en lagere volksklassen verbeteren’ en ze verheffen tot beschaafde burgers. Hoe ging dat verzedelijken en beschaven in z’n werk? En werden de koloniebewoners er ‘betere mensen’ van? Al snel ontstond de behoefte aan een plek waar onzedelijke en onwillige kolonisten konden worden afgescheiden van de rest.
Voorpublicatie: Verzedelijken en beschaven in de negentiende eeuw
Meer informatie (+ video) / bestellen

Rome. Een geschiedenis van de stad in zeven plunderingenRome. Een geschiedenis van de stad in zeven plunderingen

In Rome is de geschiedenis van de stad overal aanwezig. De bezoeker loopt over bruggen waar ook Cicero en Julius Caesar overheen liepen, bekijkt tempels die bezocht werden door de Romeinse keizers en gaat kerken binnen die er nog net zo uitzien als toen de eerste pausen er zestien eeuwen geleden de mis opdroegen. Dat is des te opmerkelijker als je bedenkt hoe vaak de stad door rampen is getroffen – in de vorm van aardbevingen, uitslaande branden en de plaag, maar boven alles door aanvallen en plunderingen. Matthew Kneale onderzocht de zeven belangrijkste plunderingen.
Meer informatie / bestellen

Nicolaas en Alexandra Het laatste tsarenpaarNicolaas en Alexandra. Het laatste tsarenpaar

Pulitzer-prijswinnaar Robert K. Massie schetst in ‘Nicolaas en Alexandra’ een fascinerend panorama van de laatste jaren van het Russische tsarenrijk. Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun kinderen vermoord door de bolsjewieken. Massie geeft in dit boek een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan deze moord vooraf gingen. Zowel in de privésfeer als in de politiek hadden Nicolaas en Alexandra het zwaar. Hun zoon Alexis leed aan bloederziekte en Nicolaas’ politieke naïviteit zorgde ervoor dat de obscure monnik Raspoetin grote invloed aan het hof kreeg.
Meer informatie / bestellen

Een ondraaglijk juk - Fernando Martínez LunaEen ondraaglijk juk – Fernando Martínez Luna

Nederlandse beeldvorming van Spanje en de Spanjaarden ten tijde van de Opstand
Historici beschouwen de Nederlanden als brandpunt van het vroegmoderne antihispanisme. Toch is er tot dusver amper onderzoek gedaan naar anti-Spaanse bronnen uit de Nederlanden. Aan de hand van pamfletten en ander propagandistisch materiaal onderzoekt Fernando Martínez Luna het imago van Spanje en de Spanjaarden onder de Nederlandse opstandelingen.
Voorpublicatie: Nederlandse beeldvorming over Spanje, 1566-1609
Meer informatie / bestellen

Het avontuur van de ANWBHet avontuur van de ANWB – 135 jaar onderweg

Op snelwegen en in steden zijn de gele Wegenwachtauto’s niet te missen. Op de radio klinkt de ANWB-verkeersinformatie en in bijna elke grotere plaats is een ANWB-winkel aanwezig. Ruwweg één op de twee huishoudens in Nederland is lid van de vereniging. Twee jaar na de oprichting in 1883 had de vereniging 290 leden. Nu zijn het er 4,4 miljoen. Hoe en waarom werd de ANWB zo groot en maatschappelijk relevant?
Meer informatie / bestellen

Cine ZoologieCinema Zoologie

Dit boek vertelt het verhaal van Cine Zoologie. In de Eerste Wereldoorlog kwam de Antwerpse dierentuin in grote moeilijkheden. Dieren stierven door voedseltekort en bombardementen. Er kwamen steeds minder bezoekers. Het faillissement dreigde. In 1915 nam de directie een drastische beslissing. De feestzaal werd omgetoverd tot een bioscoop, met live-orkest. Cine Zoologie werd een weergaloos succes.
Bespreking: Film redde Antwerpse Zoo tijdens WO1 van de afgrond
Meer informatie / bestellen

Boudewijn Koning met een missieBoudewijn. Koning met een missie

Welke invloed had koning Boudewijn in het naoorlogse België? Vijfentwintig jaar na zijn overlijden maken Mark Van den Wijngaert en Emmanuel Gerard de balans op. Boudewijn erfde van zijn vader Leopold III een door de koningskwestie uitgehold koningschap. De politieke partijen maakten meer en meer de dienst uit. Alleen in crisismomenten kon hij nog van zijn sleutelpositie gebruikmaken om de politieke stromingen enigszins te beïnvloeden. Vanuit zijn religieuze overtuiging gaf hij aan de tweede helft van zijn koningschap een moreel-humanitair karakter. Hij bleef een koning met een missie.
Meer informatie / bestellen

De evolutie van schoonheidDe evolutie van schoonheid – Richard Prum

Een opwindende kijk op evolutie: seksuele in plaats van natuurlijke selectie. Wetenschappelijk dogma stelt dat Darwins theorie van natuurlijke selectie alle takken aan de boom des levens kan verklaren: van het gedijen en uitsterven van diersoorten tot de individuele eigenschappen van elk dier. Maar is alles in de natuur echt te verklaren aan de hand van natuurlijke selectie? Richard Prum, ornitholoog aan Yale, is overtuigd van niet.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Achterhaalde waarhedenAchterhaalde waarheden – Jan Werkman

Oorlogsdocumentatie en geschiedvervalsing in Nederland
In dit boek zet Jan Werkman de oorlogsgeschiedenis rond Friedrich Weinreb op overtuigende wijze in een heel nieuw licht. De auteur maakte in 1974 voor het eerst kennis met Weinreb en zijn werk. Twee jaar later, op 5 oktober 1976 presenteerde professor L. de Jong, directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), een rapport over het oorlogsverleden van Weinreb: hij zou een oorlogsmisdadiger van het grootste formaat zijn, een verrader van onderduikers en een fantast.
Meer informatie / bestellen

Altijd troostenAltijd troosten – Luc de Munck

Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog
Een blik op hoe het leven echt was in de fronthospitalen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een meeslepend verhaal aan de hand van persoonlijke documenten en nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal. Terwijl het kanonvuur de hele dag ruiten en ramen doet rammelen, worden zeshonderd gewonden opgenomen, één per minuut. Dokter Depage is in de gang waar een bijna hese verpleegster haar aanwijzingen uitschreeuwt. Onbeschrijfelijke taferelen. Overal bloed.
Meer informatie / bestellen

 De verdoemde kolonieDe verdoemde kolonie – Annemiek Bal

Pioniers in het land dat de tijd vergeten is
Minder dan 150 jaar geleden werd alles wat exotisch was, inclusief mensen, tentoongesteld in wereldsteden zoals Parijs en Londen. Wat van ver kwam werd vreemd bevonden, maar tegelijkertijd ook verleidelijk. De wereld van de parelwitte stranden, azuurblauwe zee en wuivende palmen had een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen die hun geluk buiten het grijze Europa wilden zoeken.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 29 / 30 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×