Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 36) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 35 | Signalementen week 37 >>>

Selectie week 36

Wereldgeschiedenis van NederlandWereldgeschiedenis van Nederland

In ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’ vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis, onder wie Martine Gosselink, Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Gert Oostindie, Lodewijk Petram en Suze Zijlstra. In dit verhelderende en prikkelende boek laten zij zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren heeft ontwikkeld.
Voorpublicatie: De Beemster en het Nederlandse poldermodel
Meer informatie / bestellen

Van kleermaker tot kapoVan kleermaker tot kapo – Aline Pennewaard

Kleermaker Heinz Bontscheck was een van de ruim 34.000 Joden die Nazi-Duitsland ontvluchtten en in Nederland belandden. Na verraad door zijn zwager kwam hij via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht. Daar werd hij ‘Kapo’, een gevangene die toezicht moest houden op andere gevangenen: een positie die hem hielp overleven, maar die niet kon voorkomen dat hij moest toezien hoe zijn eigen vrouw naar de gaskamers werd gevoerd.
Voorpublicatie: Heinrich Bontscheck, de kampgevangene die dader werd
Meer informatie / bestellen

Mijn strijd - Adolf HitlerMijn strijd – Adolf Hitler

Wie de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust beter wil begrijpen moet Mein Kampf lezen. In dit boek geeft Adolf Hitler namelijk inzicht in zijn gedachtewereld. In Mein Kampf maakt hij duidelijk dat een wereldoorlog onvermijdelijk is en dat de Joden moeten worden ‘verwijderd’. Niets minder dan de wereldheerschappij was zijn einddoel. Zodra hij in 1933 de politieke macht had veroverd ging hij aan de slag met het uitvoeren van zijn plannen.
Artikel: Nederlandse vertaling ‘Mein Kampf’ bijna in de winkel
Meer informatie / bestellen

Maria van Gelre (1380-1429) - Sporen in het landschapMaria van Gelre (1380-1429). Sporen in het landschap

We kennen haar oogstrelende gebedenboek, maar veel meer was er niet bekend over Maria van Gelre. De Franse prinses, die in 1405 trouwde met hertog Reinald IV van Gelre en Gulik, kreeg tot voor kort weinig aandacht van onderzoekers. Over haar leven en de sporen die ze heeft nagelaten, viel weinig te vertellen. Recent onderzoek naar de hertogin en haar gebedenboek leert veel over bewogen leven dat Maria leidde.
Bespreking: De vrouw achter het gebedenboek
Meer informatie (+ video) / bestellen

De tijd in kleurDe tijd in kleur. Beelden uit de wereldgeschiedenis 1850-1960

‘De tijd in kleur’ van de Britse historicus Dan Jones en de Braziliaanse kunstenares Marina Amaral brengt het verleden dichtbij. Het boek omspant een periode van meer dan honderd jaar wereldgeschiedenis, van 1850 tot 1960, van koningin Victoria tot de moord op president Kennedy. De 200 iconische foto’s tonen de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, industrie en kunst, oorlogstragedies en vredestichters.
Meer informatie / bestellen

Adolf Hitler. Zijn leven, zijn redevoeringenAdolf Hitler. Zijn leven, zijn redevoeringen

In 1923 werd het Adolf Hitler duidelijk dat hij politiek meer ‘zichtbaar’ moest worden. Buiten eigen besloten kring wist men niet wie Adolf Hitler werkelijk was, wat zijn denkbeelden waren en hoe hij eruit zag. Hij besloot toen een autobiografische schets te maken vergezeld van enkele redevoeringen. In deze schets presenteert hij zich als de architect van de kathedraal Duitsland en als de redder van Duitsland met een vergelijkbare status als Jezus. Het boek wordt de ‘nieuwe bijbel van vandaag’ genoemd. Dat kon hij natuurlijk niet allemaal schaamteloos zelf schrijven.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Kop op, EuropaKop op, Europa. Hoe kijkt de rest van de wereld naar ons?

Europa zit met zichzelf in de knoop: eurocrisis, migratieproblemen, brexit, noem maar op. Stevo Akkerman en Christoph Schmidt gingen op bezoek bij 15 niet-Europese prominenten uit alle windstreken om antwoord te krijgen op de vraag: hoe kijkt de rest van de wereld naar de EU? Schrijver Orhan Pamuk stamt uit een Europagezinde familie en zal altijd de Europese waarden verdedigen: ‘Europa was alles, bijna goddelijk.’ Maar zonder broederschap zullen ook vrijheid en gelijkheid verloren gaan, zegt de Turkse Nobelprijswinnaar.
Meer informatie / bestellen

De dood van Hitler De laatste dagen van de dictatorDe dood van Hitler. De laatste dagen van de dictator

30 april 1945: Hitler sterft door zelfmoord in een ondergrondse bunker in het verwoeste hart van Berlijn. In dit boek wordt getracht door een combinatie van de gebruikelijke bronnen en literatuur met de nieuwere gegevens meer zicht te krijgen op wat er in werkelijkheid heeft plaatsgevonden. Hitlers einde is niet los te maken van zijn persoon en zijn opkomst. Vandaar dat dit boek begint met zijn prilste jeugd en aandacht besteedt aan zijn lichamelijke en geestelijke conditie. Was de Führer gek, of ongeneeslijk ziek?
Meer informatie / bestellen

Het Hemels MandaatHet Hemels Mandaat – Barend ter Haar

De Geschiedenis van het Chinese Keizerrijk
Het Hemels Mandaat vormde de basis van de heerschappij van de Chinese keizers als vertegenwoordigers van de hemel op aarde. Onder deze illustere titel behandelt Barend ter Haar op overzichtelijke en heldere wijze de geschiedenis van het Chinese keizerrijk. De auteur geeft een kritische analyse van cruciale gebeurtenissen als de zestiende-eeuwse globalisering, de opkomst en ondergang van het Mandsjoerijk en het westerse imperialisme in de negentiende en vroege twintigste eeuw.
Meer informatie / bestellen

HippieHippie – Paulo Coelho

De jonge Paulo wil schrijver worden en laat zijn haar groeien. Nadat hij tijdens de militaire dictatuur in Brazilië gearresteerd wordt op verdenking van terrorisme trekt hij, eenmaal vrijgelaten, de wijde wereld in op zoek naar vrijheid en de ultieme zin van het leven. Hij maakt een rondreis door Zuid-Amerika en gaat dan naar Europa om aan te spoelen in Amsterdam, waar hij in 1970 – de Nederlandse Summer of Love – op de Dam de Nederlandse Karla leert kennen. Met haar besluit hij op de Magic Bus richting Nepal te stappen. De reis is het begin van een onstuimige liefdesgeschiedenis en een periode die hen beiden diepgaand verandert en nieuwe waarden verschaft.
Meer informatie / bestellen

Het Nederlandse bioscoopjournaal 1940-1945Het Nederlandse bioscoopjournaal 1940-1945

Net als kranten, tijdschriften en radio stond ook het Nederlandse filmen bioscoopbedrijf tijdens de bezetting onder Duitse dictatuur. Het publiek kwam in oorlogstijd graag naar de bioscoop om er voor een paar uur de bezettingsellende te vergeten. Er draaiden voornamelijk neutrale Duitse amusementsfilms, oude Nederlandse films en films uit met de nazi’s sympathiserende landen. Voor Duitse propaganda- en antisemitische films bestond hier bij het ‘goede’ publiek weinig of geen belangstelling, ze werden alleen gewaardeerd door leden van op nationaalsocialistische leest geschoeide organisaties zoals de NSB.
Meer informatie (+ video) / bestellen

<<< Signalementen week 35 | Signalementen week 37 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×