Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 37 | Signalementen week 39 >>>

Selectie week 38

Zuid-Tirol is geen ItaliĆ« - Thomas von der DunkZuid-Tirol is niet ItaliĆ«! – Thomas von der Dunk

SĆ¼dtirol ist nicht Italien!ā€™ Wie vanuit Oostenrijk over de Brennerpas Italie? binnenrijdt, zal deze leus nog regelmatig op huizen of spandoeken aantreffen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarbij het eerste land tot de verliezers en het tweede tot de overwinnaars behoorde, werd Tirol in tweeĆ«n geknipt en werd de zuidelijke helft Italiaans, zonder dat de bevolking hierop enige invloed had. Mussolini streefde vervolgens naar Italianisering, die uitmondde in de voor Zuid-Tirolers onmogelijke keuze tussen het opgeven van hun woongebied of hun identiteit.
Voorpublicatie: Zuid-Tirol is niet Italiƫ!
Meer informatie (+ video) / bestellen

Het elfde uurHet elfde uur

Op 11 november 1918, om iets na vijf uur ’s ochtends, besloten de strijdende legers dat de wapens exact om 11 uur zouden zwijgen. Ondanks dat besluit ging op vele fronten – ook in BelgiĆ« – de strijd onverminderd door. Die laatste oorlogsochtend vielen nog meer dan 2.700 dodelijke slachtoffers, meer dan het daggemiddelde tijdens de oorlog. Pieter Serrien vertelt de tragische laatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Deze geschiedenis ontplooit zich als een politieke thriller van formaat, van dramatische persoonlijke verhalen over oorlogsgeweld tot de laatste seconde voor de wapenstilstand.
Interview: ā€˜Te onwaarschijnlijk voor fictieā€™
Meer informatie / bestellen

Macht der gewoonte Regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945Macht der gewoonte – Carla Hoetink

Regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945
De Tweede Kamer is net een klein koninkrijk, met eigen regels en routines, een eigen taal, eigen helden en eigen verhalen. Buitenstaanders, maar ook insiders blijven zich verbazen over de dwingende kracht die uitgaat van deze zo specifieke sociale omgeving. In Macht der gewoonte ontleedt Carla Hoetink de politieke cultuur van de naoorlogse Tweede Kamer en laat ze zien hoe deze zich heeft ontwikkeld. De regels en rituelen lijken vast te liggen, zelfs als de politiek eigenlijk best verandering wil.
Meer informatie (+ video) / bestellen

 Adriaen Brouwer. Meester van emotiesAdriaen Brouwer. Meester van emoties

Adriaen Brouwer werd rond 1606 geboren in Oudenaarde, een stad in de Vlaamse Ardennen. Recent archiefonderzoek heeft dit nu definitief aangetoond. Al vrij jong trekt Brouwer naar de Noordelijke Nederlanden: naar Haarlem en Amsterdam. Later woont hij in Antwerpen, waar hij reeds in 1638 sterft. Ondanks een kort en turbulent leven liet deze exceptionele meester een indrukwekkend oeuvre na.
Meer informatie / bestellen

De canon van Nederland in de KBDe canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek

De collectie van de Koninklijke Bibliotheek bevat meer dan zeven miljoen boeken, tijdschriften, brieven en archieven uit twaalf eeuwen. De collectiespecialisten van de KB hebben zich laten inspireren door de Canon van Nederland om vijftig topstukken uit die enorme verzameling te presenteren. Door vijftig vensters van de Nederlandse geschiedenis valt de blik nu eens op een beroemd handschrift, dan weer op een onbekende brief, op een luxueuze atlas of op een bijzonder kinderboek.
Meer informatie / bestellen

Vechten voor het Beloofde LandVechten voor het Beloofde Land – Wim van de Giesen

Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)
Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak deed de nieuwgekozen president Abraham Lincoln een beroep op de mannelijke bevolking om zich als vrijwilliger te melden voor het leger van de Unie. Aan deze oproep werd ook gehoor gegeven door enkele honderden Nederlanders. Hun ervaringen, zoals weergegeven in brieven en andere historische bronnen, staan centraal in Vechten voor het Beloofde Land, waarin het verloop van de Burgeroorlog de rode draad vormt.
Meer informatie / bestellen

De Kennedy'sDe Kennedy’s – Frans Verhagen

Amerikakenner Frans Verhagen geeft in ā€˜De Kennedyā€™sā€™ een indringend beeld van Amerikaā€™s ā€˜first familyā€™. In 2018 is het vijftig jaar geleden dat Robert F. Kennedy werd vermoord. Hij was de derde achtereenvolgende zoon van patriarch Joseph Kennedy die, na zonen Joe en John F. Kennedy, door geweld om het leven kwam. Verhagen beschrijft de gecompliceerde en tragische geschiedenis van de familie die ooit beschouwd werd als een dynastie die het Witte Huis decennialang zou bevolken. In ā€˜De Kennedyā€™sā€™ komen de bekende namen en natuurlijk Jackie Kennedy aan bod, maar ook de minder bekende zussen worden besproken door Verhagen.
Meer informatie / bestellen

Het katholicisme in EuropaHet katholicisme in Europa – Karim Schelkens

De erfenis van het christendom in Europa is omstreden. Religie en verlichting lijken moeilijk samen te gaan in het Westen. Tegelijkertijd is de geschiedenis van alle Europese landen onlosmakelijk verbonden met ontwikkelingen die zich in de loop van vele eeuwen hebben voorgedaan in het christendom en de katholieke kerk. Ook de wortels van het universitaire denken en het westerse humanisme liggen daarin besloten.
Meer informatie / bestellen

Een dure vredeEen dure vrede – Mark De Geest

Wereldoorlog I: van Brave Little Belgium naar Poor Little Belgium
Voor de Eerste Wereldoorlog was BelgiĆ« de op vijf na grootste industriĆ«le macht ter wereld. Overal ter wereld legden Belgische firma’s spoorwegen aan en reden Belgische treinen en trams, tot in. Belgische firma’s bouwden de Parijse metro en legden de OriĆ«nt Express aan. De beurs van Brussel was een van de tien belangrijkste beurzen ter wereld. Aan die periode van ongekende welvaart kwam een bruusk einde toen Duitse legers in augustus 1914 BelgiĆ« binnenvielen en liet het land kaalgeplukt achter.
Meer informatie / bestellen

Gecrasht Hoe tien jaar financiƫle crises de wereld veranderdeGecrasht. Hoe tien jaar financiƫle crises de wereld veranderde

In het najaar van 2018 is het tien jaar geleden dat de wereld werd geschokt door de ineenstorting van de Amerikaanse banken. Maar waar velen de financiƫle crisis als een Amerikaans georiƫnteerde ontwikkeling zien, is het tegendeel waar: het was een volledig samenhangend, trans-Atlantisch fenomeen. Adam Tooze geeft een schets van de geschiedenis van de bankencrisis en werkt vanuit een breed en gedetailleerd perspectief waarin hij verschillende keerpunten in de geschiedenis betrekt.
Meer informatie / bestellen

Ed van Thijn - Leven als opdrachtEd van Thijn – Leven als opdracht

Ed van Thijn publiceerde vele boeken en essays in zijn bijna zestigjarige loopbaan als politicus en burgemeester, maar werd zelf nog nooit onder de loep genomen. In Ed van Thijn. Leven als opdracht komt Willem van Bennekom tot een kritisch en indringend portret aan de hand van niet eerder gepubliceerde documenten en tientallen gesprekken met de hoofdpersoon en anderen, onder wie Hedy d’Ancona en Wim Kok. De levensloop van Ed van Thijn (1934) is voor een groot deel bepaald door zijn Joodse achtergrond.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 37 | Signalementen week 39 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

×