Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Selectie week 4 (2019)

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel - Piet Emmer (€ 22.99)Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel – P. Emmer

Over het slavernijverleden van Nederland wordt volop en breed discussie gevoerd. Aan meningen geen gebrek, en terecht, want dat de slavernij een zwarte bladzij in onze geschiedenis vormt, zal niemand ontkennen. Maar hoe zag die bladzij er precies uit? Wat zijn de historische feiten? Daarvoor zou men het standaardwerk over dit onderwerp moeten lezen en dat is dan ook de reden voor het verschijnen van de geheel bijgewerkte editie van Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel, hét gezaghebbende boek op dat terrein, van de hand van historicus P.C. Emmer.
Fragment: Waar kwamen de slaven vandaan?
Meer informatie / bestellen

De hemelschijf van NebraDe hemelschijf van Nebra – Harald Meller

De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan.
Voorpublicatie: Een keerpunt
Meer informatie / bestellen

Superrijk in de lage landenSuperrijk in de lage landen. Met 500 rijksten aller tijden

Hoewel mensen en tijden veranderen, blijven de mechanismen waarmee (super)rijkdom ontstaat, wordt doorgegeven en verloren gaat, bestaan. In zijn zoektocht naar deze mechanismen neemt Jos van Hezewijk de lezer mee door de Nederlanden in heden en verleden. In twaalf thematische hoofdstukken en tientallen portretten komt hij tot – ook voor hemzelf –verrassende inzichten. Zo waren de Nederlanden nooit grote mogendheden, ook niet in de Gouden Eeuw, en ze danken hun rijkdom vooral aan buitenlanders.
Bespreking: Superrijk in de lage landen
Meer informatie / bestellen

De zaak OldenbarneveltDe zaak Oldenbarnevelt. Val, proces en executie

Vierhonderd jaar geleden, op 13 mei 1619, werd op het Binnenhof Johan van Oldenbarnevelt onthoofd, ‘de grootste staatsman die Nederland in al de eeuwen van zijn bestaan heeft gekend’. Het was de beslechting van de hevige conflicten die vanaf 1617 waren opgelaaid, zoals de intern-gereformeerde strijd tussen rekkelijken en preciezen, de machtsstrijd tussen Holland, de andere gewesten, de stadhouder en de Staten-Generaal, en de twist over hervatting van de oorlog met Spanje.
Meer informatie / bestellen

In de man zit nog een jongenIn de man zit nog een jongen – Elsbeth Etty

Willem Wilmink – De biografie
Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma’s als De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan. ‘De oude school’, ‘Deze vuist op deze vuist’ en ‘Ben Ali Libi’ behoren tot de canon van de Nederlandse literatuur. Hetzelfde geldt voor Wilminks hertalingen van Middeleeuwse klassiekers. Hij was een groot kenner van poëzie uit alle tijdvakken en in al haar verschijningsvormen.
Meer informatie / bestellen

Blitzkrieg onder vuurBlitzkrieg onder vuur – Ruud Bruijns

Geschiedenis staat nooit stil. Dat geldt ook voor het historische debat. In toenemende mate, vooral sinds het verschijnen van de studie van Karl-Heinz Frieser, Blitzkrieg-Legende, maar ook recenter, staat ook het verschijnsel Bliztkrieg ter discussie. Was de snelle ineenstorting van Polen in 1939 en Frankrijk in 1940 wel als Blitzkrieg te duiden? En verliep alles zo op rolletjes als men dacht? Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de oorlog blikken specialisten terug op dit verschijnsel.
Meer informatie / bestellen

 R.P. CleveringaR.P. Cleveringa – Kees Schuyt

De toespraak die de Leidse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) op 26 november 1940 hield tegen de Duitse bezetting, is uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse redevoering van de twintigste eeuw. Hij besloot openlijk te protesteren tegen de nazi’s, nadat die zijn leermeester Eduard Meijers hadden ontslagen omdat hij Joods was. Cleveringa sprak de studenten op beheerste toon toe en daags erna werd hij, precies zoals hij had verwacht, door de Sicherheitsdienst opgepakt en gevangengezet. Deze grondig gedocumenteerde biografie gaat voor het eerst in op de gehele levensloop van Cleveringa.
Meer informatie / bestellen

Over de muur van TrumpOver de muur van Trump – Merijn de Waal

Het was de meest tastbare belofte waarmee hij in het Witte Huis belandde: als president zou Donald Trump een muur bouwen langs de volledige zuidgrens met Mexico. Maar twee jaar na zijn verrassende verkiezingswinst staat de muur er nog niet. En ook tijdens Trumps even grillige als ondoorgrondelijke presidentschap blijven de beide buurlanden nauw met elkaar verknoopt. Wat speelt er allemaal in dit unieke grensland? Het was de meest tastbare belofte waarmee hij in het Witte Huis belandde: als president zou Donald Trump een muur bouwen langs de volledige zuidgrens met Mexico. Maar twee jaar na zijn verrassende verkiezingswinst staat de muur er nog niet.
Meer informatie / bestellen

Kronkels In beeld gebracht door Dick MatenaKronkels – S. Carmiggelt

In beeld gebracht door Dick Matena
Dick Matena heeft de afgelopen jaren veel lof gekregen voor zijn prachtige beeldbewerkingen van romans als De avonden van Gerard Reve, Kort Amerikaans van Jan Wolkers en Kaas van Willem Elsschot. Nu heeft hij zich vol overgave gestort op de verhalen van S. Carmiggelt, wiens Kronkels tussen 1946 en 1982 dagelijks in Het Parool verschenen.
Meer informatie / bestellen

Een kleine geschiedenis van iedereen die ooit heeft geleefdEen kleine geschiedenis van iedereen die ooit heeft geleefd

Een kleine geschiedenis van iedereen die ooit heeft geleefd van Adam Rutherford is een adembenemende ontdekkingsreis door de menselijke geschiedenis, voor iedereen die Harari’s Sapiens heeft gelezen. In onze unieke genomen dragen we allemaal de geschiedenis van onze soort – geboorte, dood, ziekte, oorlog, hongersnood, migratie en héél veel seks. Maar die verhalen zijn altijd verborgen gebleven – tot nu. Wie waren onze voorouders? Waar kwamen ze vandaan? Genetici zijn plotseling historici geworden en het harde bewijs in ons DNA heeft alles we dachten te weten over de afgelopen 100.000 jaar in een ander daglicht gesteld.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>


Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×