Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2024

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47


  • Atlas van de noordelijke mythologie

    De godenwereld van Vikingen en Germanen
    De oude volkeren uit het Noorden vatten het heelal op als een immense boom waaruit zich negen werelden vertakken. Hun mythisch universum wordt bevolkt door reuzen, goden, dwergen, alven, helden en Walkuren die de zielen van gestorven krijgers meevoeren naar het Walhalla.

    Fragment: Jörmungand, de Midgaardslang die de wereld omringt

    Bekijk boek



  • De Belgische Grondwet van 1831 tot vandaag

    Een constitutionele ontdekkingsreis in woord en beeld
    Met dit boek wordt de lezer een inleiding tot de Belgische Grondwet aangereikt, waarbij wordt ingegaan op de genese en karakteristieken van de Belgische Constitutie van 1831 en de opvolgende fundamentele transformatie van deze Staatswet door de ‘grote’ herzieningen ervan.

    Bespreking: De Belgische Grondwet: een revolutionair document

    Bekijk boek



  • De Burgerbaron

    Joan Derk van der Capellen en het begin van de democratie
    26 september 1781. Inwoners van de Republiek zijn in rep en roer. Die nacht is het pamflet Aan het volk van Nederland verspreid: een aanklacht tegen de schrijnende ongelijkheid, voortwoekerende corruptie en ondemocratische macht van de Oranjes. Het schotschrift is de aanstoot tot de Patriottenstrijd, die nog altijd als beginpunt van onze huidige democratie gezien kan worden.

    Bespreking: Joan Derk van der Capellen, de Robin Hood van de Lage Landen

    Bekijk boek



  • De dinorevolutie

    Over hun favoriete dinosauriërs en de nieuwste inzichten
    In De dinorevolutie ontrafelen Gijs en Maarten de bijzondere eigenschappen en het gedrag van hun favoriete dinosauriërs. Ze ontkrachten de mythes en clichés, en vertellen over grote wetenschappelijke ontdekkingen die de ware aard van dinosauriërs ontsluieren.

    Bekijk boek



  • De martelaar en de rode kimono

    Een waargebeurd verhaal over verzet, schuld en verzoening
    Op 14 augustus 1941 werd in Auschwitz de Poolse monnik Maximiliaan Maria Kolbe vermoord. Nadat hij jarenlang in Nagasaki onderdrukte christenen had geholpen, vestigde hij zich in Polen, waar hij onderdak bood aan vluchtelingen en de grootste uitgeverij van Polen leidde. Dit laatste wekte de toorn van de nazi’s: in 1941 werd hij naar Auschwitz overgebracht.

    Bekijk boek



  • Gevallen grootmachten

    Van het Akkadische Rijk tot Amerika
    Het is het lot van elke grootmacht: vroeg of laat gaat het ten onder. Dat geldt voor de Assyriërs, Babyloniërs, Maya’s, Romeinen, Perzen, Arabieren, Chinezen, Mongolen, Britten, Duitsers, Russen, Habsburgers en de Fransen. Allemaal hadden ze een groot rijk; ze hadden buurlanden onderworpen, koloniën gesticht en hun ideologieën en cultuur verspreid. Totdat ze alles wat ze hadden opgebouwd, weer verloren.

    Fragment: Safawieden legden fundamenten voor het sjiitische Iran

    Bekijk boek



  • Het Haagse ravijn

    De vrije val van twee volkspartijen
    CDA en PvdA: ooit waren het trotse volkspartijen die de lakens uitdeelden. Nu moeten ze vechten om te overleven. Het kanteljaar was 2010. Toen viel het laatste kabinet met CDA en PvdA in de hoofdrol in ruzie uiteen. De afgelopen dertig jaar probeerde de ene na de andere politiek leider de neergang tegen te houden. Uiteindelijk stortten beide partijen toch in het Haagse ravijn.

    Bespreking: Hoe het CDA en de PvdA in het ravijn vielen

    Bekijk boek



  • Hoe word je zó gelukkig

    Herman van Veen lijkt op zijn vader, fluiters zijn het, die hoor je al van ver aankomen. Ook als het niet zo gaat als je zou willen helpt vrolijkheid. Van Veen weet wat hem gelukkig maakt: zijn ouderlijk huis in de Kievitsdwarsstraat, het doek dat opengaat, zijn viool in de hand. Het besef van de dierbaren om hem heen, zij die er niet meer zijn en hen die hij graag had willen ontmoeten, het ruisen van de bomen en de zee.

    Bekijk boek



  • Hoop

    Over een wijze verhouding tot de wereld
    Nog niet zo lang geleden betekende de toekomst een belofte van een betere wereld. Intussen zijn we eraan gewend geraakt het ergste van de toekomst te verwachten. Is er dan echt geen goede reden meer om te hopen? vraagt Philipp Blom zich af.

    Bekijk boek



  • Koepels uit elkaar geboren

    100 jaar Sint Jan Waalwijk
    De koepels en de ranke toren van de Sint-Jan. Vanaf het jaar 1925 markeren zij het silhouet van Waalwijk. Bij de nadering van de honderdste verjaardag van het neo-Byzantijnse bouwwerk past een nieuwe publicatie. Dit boek geeft niet alleen het ‘stenen’ verhaal: de inspiratie, constructie en de decoraties van de Sint-Jan. Maar ook het verhaal van de generaties die leven bliezen in het kerkgebouw: de katholieke geloofsgemeenschap in tijden van bloei en van neergang.

    Fragment: Een verborgen parel: de grootste neo-Byzantijnse kerk van Nederland

    Bekijk boek



  • Kort bericht over Nieuw Nederland

    Franciscus van den Enden, Spinoza’s leraar Latijn en geestverwant, was een van de radicaalste denkers van de vroege Verlichting. Hij had zich nooit zo met politiek beziggehouden, totdat hij in 1661 door een groep mensen werd benaderd die een vrije coöperatie in de kolonie Nieuw Nederland wilde stichten.

    Bespreking: Nieuw Nederland als proeftuin voor Utopia

    Bekijk boek



  • Meisje in het gras

    Het tragische lot van de familie van den Bergh en de zoektocht naar een schilderij
    Komen ouders het verlies van hun kinderen ooit te boven? Het was een gelukkig gezin: Jaap en Ellen van den Bergh en hun twee dochtertjes, Rosemarie en Marianne. Maar in mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen en veranderde alles.

    Artikel: Achter vredig schilderij van Pissarro gaat tragische oorlogsgeschiedenis schuil

    Bekijk boek



  • Over vrijheid

    Wat is vrijheid? Waarom is onze vrijheid in gevaar? En waarom is vrijheid onze enige kans om te overleven? Vrijheid is de kern van onze westerse wereld, het hart van onze democratie, maar we zijn uit het oog verloren wat het betekent, met crisis als resultaat. Te veel mensen beschouwen vrijheid als de afwezigheid van staatsmacht. We denken dat we vrij zijn als we kunnen doen en zeggen wat we willen en zo min mogelijk worden gehinderd door de overheid.

    Bespreking: Amerikaanse vrijheid staat volgens prominente historicus onder druk

    Bekijk boek



  • Sinterklaas uit de mist van de historie

    Wie was de echte Sint-Nicolaas? Hoe ontstond het Sinterklaasfeest zoals we dat vandaag kennen? En wat is de historische betekenis van Zwarte Piet? In Sinterklaas uit de mist van de historie ontrafelt Maurits de Bruin de geschiedenis achter een van de meest iconische figuren uit de Nederlandse cultuur.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×