Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>

Selectie week 5

De Jodenvervolging in foto's - Nederland 1940-1945De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945

Met De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 is de vervolging van de Joden in Nederland tijdens de Duitse bezetting voor het eerst uitvoerig in beeld gebracht. Zowel professionele fotografen als amateurs maakten aangrijpende foto’s van deze donkere periode. Dit boek is een schrijnend document waarin een selectie is gemaakt van foto’s uit verschillende bronnen. Het verschijnt in samenwerking met NIOD.
Voorpublicatie: Intimidatie van de Joden in Amsterdam (1940)
Meer informatie / bestellen

De BourgondiërsDe Bourgondiërs – Bart van Loo

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis.
Meer informatie / bestellen

We graven hier niet de Bijbel op! De Nederlandse opgraving op Tell Deir Alla (1960-1967)We graven hier niet de Bijbel op!

Dit is het verhaal van een bijzondere opgraving. Onderzocht werd een onaanzienlijke ruïneheuvel in Jordanië. De naam van de ruïneheuvel kwam niet in de Bijbel voor, en er was geen belangrijke stad onder het puin te verwachten. De opgraver Henk Franken had nog geen naam gemaakt binnen de archeologische gemeenschap. Maar op Tell Deir Alla werd vanaf 1960 geschiedenis geschreven. Om de tell haar geheimen te ontfutselen trotseerden de opgravers maandenlang kou, regen en wind…
Bespreking: De Nederlandse opgraving op Tell Deir Alla (1960-1967)
Meer informatie / bestellen

Grenskoorts Hoe Europa er voorbij Zundert uitzagGrenskoorts. Hoe Europa er voorbij Zundert uitzag

De Britten betalen met thrippens’ en florins, in Zweden houden ze links, de Italiaanse politie rijdt in Alfa Giulia’s en in Griekenland rijden ze schildpadden dood. Welkom in de jaren zestig, waarin Han Lörzing liftend en met een oude bestelbus Europa ontdekt. Reizen is een vorm van volwassen worden: in het begin verbaast de schrijver zich over de wijde wereld die voorbij Oldenzaal, Vaals en Zundert ligt, maar met de jaren verdwijnt zijn naïviteit en wordt hij een geroutineerd reiziger. Aan het eind is zijn kaart van Europa volgetekend en is zijn rite de passage voorbij. De lezer van Grenskoorts reist met de schrijver mee door een Europa dat er heel anders uitziet dan nu.
Meer informatie / bestellen

FOUT - Boudewijn van HoutenFOUT – Boudewijn van Houten

Reinier van Houten was een Nederlands nationaal-socialist van het eerste uur. Hij werd directeur van de NSB-uitgeverij Nenasu en gaf onder meer Volk en Vaderland uit. In 1937 verloor hij zijn vertrouwen in de NSB, om echter tijdens de oorlog warm te lopen voor de Nederlandse SS. Nu werd hij hiervan de uitgever, met publicaties als De Volksche Wacht en Hamer. Een en ander leidde tot contact met Mussert, SeyssInquart, Rost van Tonningen en vele anderen, waaronder zelfs Quisling en Himmler. Zijn zoon Boudewijn van Houten, vertelt in dit boek over het leven – en in het bijzonder het politieke leven – van zijn collaborerende vader.
Meer informatie / bestellen

De hoogste tijdDe hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht

Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen, schrijft het Algemeen Handelsblad in 1918. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.
Meer informatie / bestellen

Een wereld vol patronenEen wereld vol patronen – Rens Bod

Het idee dat de wereld kan worden begrepen aan de hand van patronen en onderliggende principes is een van de belangrijkste inzichten van de mens. Dit boek gaat over deze uniek menselijke zoektocht die meer dan 40.000 jaar geleden begon met het krassen van streepjespatronen op mammoetbotten en die heeft geleid tot de wetenschappen van vandaag. Welke routes heeft de menselijke kennis doorlopen om van dit bescheiden begin uit te groeien tot onze moderne inzichten over natuur en cultuur? In een meeslepend verhaal geeft Rens Bod antwoord op deze vraag en laat hij zien welke rol patronen en principes in verschillende culturen hebben gespeeld.
Meer informatie / bestellen

De klank van de stadDe klank van de stad. Een cultuurgeschiedenis van Venetië

Alle wegen leiden naar Venetië, de plek in het noorden van Italië waar alle bezoekers een stuk van hun hart achterlaten. Venetië is ook de zinkende stad, symbool voor een Europa dat in verwarring op zoek is naar zichzelf. Meer dan cijfers en begrotingen zijn het kunst en muziek die ons verbinden. Op weinig andere plaatsen ligt die gedeelde geschiedenis zo voor het grijpen. In dat levende geheugen van eeuwen Europese cultuurgeschiedenis gaan Eric Min en Gerrit Valckenaers op zoek naar de verhalen van componisten, schilders en schrijvers die onze verbeelding blijven prikkelen.
Meer informatie / bestellen

Amsterdammers en hun bibliotheekAmsterdammers en hun bibliotheek

‘Amsterdammers en hun bibliotheek’ schetst een prachtig beeld van de OBA, die zich de afgelopen honderd jaar heeft verspreid over uiteenlopende buurten en wijken. Het verhaal laat zien hoe de geschiedenis van de OBA ook de geschiedenis van de stad is, en hoe die twee op elkaar inwerken. Binnen dat verhaal komen allerlei thema’s aan bod, zoals de feestelijke opening van het gebouw aan de Keizersgracht in 1919, de opening van de vestigingen in allerlei wijken, de houding van de OBA tijdens de Tweede Wereldoorlog, enzovoort.
Meer informatie / bestellen

Antisemitisme hier en nuAntisemitisme hier en nu – Deborah Lipstadt

De Amerikaanse historica Deborah Lipstadt kreeg grote bekendheid door de rechtszaak die tegen haar was aangespannen door een Holocaust-ontkenner en waar zij als de grote winnaar uitkwam. De laatste jaren ziet zij wereldwijd een nieuw antisemitisme opkomen. Keren we terug naar de periode van giftige haat uit de jaren 30? Lipstadt laat op overtuigende wijze zien dat die vergelijking (gelukkig) niet opgaat maar waarschuwt tegelijkertijd voor een nieuw soort antisemitisme met potentieel net zo’n destructieve kracht. In Antisemitisme hier en nu bespreekt Lipstadt de sterke opkomst van het rechtse nationalisme, het islamitische extremisme en anti-Israëlische retoriek.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 4 | Signalementen week 6 >>>


×