Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>
Selectie week 7
Alles over liefde
In dit provocerende en dieppersoonlijke werk schetst bell hooks een nieuwe ethiek voor onze samenleving – een liefdeloze, gepolariseerde samenleving, zo betoogt bell hooks, waarin het niet ontbreekt aan romantiek, maar aan zorg, mededogen en gemeenschap.
De ballerina van Auschwitz
Het persoonlijke verhaal uit de internationale bestseller De keuze
Edie is een getalenteerde danser en turner, en traint voor de Olympische Spelen. Ze worstelt om haar plek te vinden in een familie die haar vertelt dat ze misschien slim is, maar nooit mooi zal zijn. Net als Edie op haar zestiende voor het eerst verliefd is geworden, wordt ze met haar Joodse familie op een trein naar Auschwitz gezet.
De Bible Belt
Op zoek naar een ongekend stuk Nederland
Jonah Falke groeide niet op in een religieuze omgeving, maar is wel gefascineerd door het geloof. Gedreven door zijn nieuwsgierigheid kreeg hij toegang tot het meest orthodoxe, streng gereformeerde deel van Nederland: de bewoners van de Bible Belt. Terwijl veel niet-ingewijde buitenstaanders vaak in clichés en vooroordelen over hen blijven steken, wilde Jonah ze met open vizier tegemoet treden.
Ik besta maar toevallig
De eeuw van mijn ouders in een kantelend tijdperk
Jaap Bakker kwam uit Sappemeer in Groningen. Hij was eenentwintig toen hij tekende voor het KNIL (het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger). Hij wilde eigenlijk slager worden, maar werd gegrepen door de wervende posters voor het KNIL met een vast salaris en pensioen. In 1932 werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië en kwam als soldaat terecht in Tjimahi (Cimahi), een legerplaats in de buurt van Bandung (Java).Artikel: Verpleegster op Tarakan, guerrillastrijder op Timor
Jacques van Groenendael (1864-1932)
Architect, aannemer, zakenman – rijkdom verworven, falliet gestorven
Jacques van Groenendael kan worden beschouwd als een bouwmeesterexponent van het ‘Rijke Roomsche Leven’. Zijn architectenoeuvre bestond, naast villa’s en een omvangrijke woonwijk, voornamelijk uit katholieke kerken, kloosters en andere ‘gestichten’. Veel van de door hem ontworpen nog bestaande gebouwen zijn nu een rijks- of gemeentelijk monument.
Machineman
De tijden van Eise Eisinga
Machineman volgt het veelbewogen leven en werk van de gepassioneerde heelalonderzoeker, verlichte volksverheffer en revolutionaire politicus Eise Eisinga in tijden van burgeroorlog en revolutie op de voet. In deze rijke biografie onthult Sandra Langereis de geschiedenis van zijn wereldberoemd geworden Planetarium als monument van een hardwerkende ambachtsman en zijn familie.Bespreking: Eise Eisinga was meer dan alleen planetariumbouwer
Nietzsches ogenblik
Van Nietzsche weet men dat hij de ‘dood van God’ propageert, en ook de ‘wil tot de macht’. Minder bekend is dat die ‘dood van God’ de weg opent voor een betovering die in feite religieus is, terwijl de ‘wil tot de macht’ duidt op de mogelijkheid om zich als mens niet langer ergens achter te verschuilen en voortaan als mens voluit ‘soeverein’ te zijn. Het is Nietzsche te doen om persoonlijke verantwoordelijkheid en om ernst die niets ontziet. Zulke verantwoordelijkheid en ernst zouden het nihilisme en de hypocrisie waarin de moderne samenleving zich heeft laten vangen moeten doorbreken.
Omdat ik geen lam voor de wolven wil zijn
Joods verzet in Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Er bestaat een hardnekkige mythe dat Joden in ons land weinig tot geen verzet zouden hebben gepleegd toen ze tijdens de bezetting werden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Niets is minder waar, laat historicus Ben Braber zien in deze indrukwekkende studie naar de vele vormen van Joods verzet in Nederland.
The Bright Side
Een optimistische geschiedenis van de mensheid
In The Bright Side presenteert journalist Sumit Paul-Choudhury een revolutionaire zienswijze: optimisme is niet alleen aangeboren, het is ook van levensbelang. Zonder optimisme hadden we het niet gered in de onvoorspelbare en vaak vijandige wereld waarin we zijn geëvolueerd. Maar optimisme is niet uitsluitend voor extreme tijden.
Uitverkoren
Hoe Nederland aan zijn zelfbeeld komt
Vrij, tolerant, verlicht en gematigd. Al sinds de zeventiende eeuw zien Nederlanders zichzelf deze positieve kwalificaties toe. In Uitverkoren leggen Saskia Pieterse en Janneke Stegeman dat positieve zelfbeeld op de snijtafel. Waar komt het vandaan, en vooral: hoe valt het te rijmen met vier eeuwen koloniale overheersing?