Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 8 | Signalementen week 10 >>>

Selectie week 9

De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuckups - Tom PhillipsDe mens – Tom Phillips

Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups
Al zevenduizend jaar loopt de mens rond op deze planeet en wees eerlijk, we timmeren enorm aan de weg. Kunst, wetenschap, cultuur en handel, we maken de mooiste dingen en planten ons voort als gekken – op deze aardbol zijn wij duidelijk de winnaars. Maar we zo tof zijn, waarom maken we er dan telkens zo’n teringzooi van? Was het wel zo’n goed idee van de Engelsman Thomas Austin om in 1859 vierentwintig schattige konijntjes mee te nemen naar Australië?
Fragment: De Harappa-beschaving: ‘een soort geïdealiseerde oerhippies’
Meer informatie / bestellen

 Het wereldgeschiedenis-quizboekHet wereldgeschiedenis-quizboek – Meredith MacArdle

Vanaf de eerste keizerrijken en beschavingen – van de klassieke wereld van het Midden-Oosten en Afrika; het Parthische rijk; de eeuwenoude dynastieën in China; de stichting van Rome en de Romeinse republiek; de Peruaanse culturen; de middeleeuwen; het Byzantijnse rijk; de Maya-cultuur; de kruistochten; de opkomst van het Ottomaanse rijk; de Gouden Eeuw en de renaissance – wordt in dit diepgaande boek de kennis van elke geschiedenisliefhebber getest en vormt het de ultieme uitdaging voor zelfs de best geïnformeerde historicus.
Meer informatie / bestellen

Het meisje en de geleerdeHet meisje en de geleerde – Gerdien Verschoor

Kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts
In ‘Het meisje en de geleerde’ vertelt Gerdien Verschoor het wonderlijke verhaal van de vele omzwervingen van twee schilderijen die Rembrandt in 1641 schilderde: het ‘Meisje in een schilderijlijst’ en de ‘Geleerde aan zijn lessenaar’. Drie eeuwen lang zwierven ze door Europa: op karren en in koetsen, in vrachtauto’s en diplomatieke wagens. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning. In de achttiende eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoroński.
Meer informatie / bestellen

Hebzucht Een filosofische geschiedenisHebzucht. Een filosofische geschiedenis

In het afgelopen decennium stond de hebzucht in het middelpunt van de belangstelling. Alom werd zij beschouwd als de oorzaak van de financiële ineenstorting en de economische crisis die daarop volgde. Toch moest ze tegelijk haar nut bewijzen en de kwakkelende economie uit het slop trekken. Hebzucht was de oorzaak van de ziekte, maar ook het medicijn. Deze curieuze ambiguïteit heeft ontegenzeglijk historische wortels. In de afgelopen duizend jaar is de kritiek op het kwaad van de hebzucht nooit verstomd, maar geleidelijk kwam er wel meer oog voor de nuttige werking ervan.
Meer informatie / bestellen

 Sodoma Het geheim van het VaticaanSodoma. Het geheim van het Vaticaan – Frédéric Martel

God zou de Bijbelse stad Sodom hebben vernietigd vanwege de homoseksualiteit van haar inwoners. Maar vandaag de dag vormt het Vaticaan zelf een van de grootste homoseksuele gemeenschappen ter wereld. Dit lang verzwegen, explosieve gegeven verklaart veel. Het priestercelibaat bijvoorbeeld, het verbod op het gebruik van voorbehoedsmiddelen, de cultuur van geheimhouding rond seksueel misbruik, en de vrouwenhaat van de geestelijkheid. Maar ook het aftreden van paus Benedictus XVI heeft ermee te maken, net als de recente aanvallen op paus Franciscus.
Meer informatie / bestellen

Het vervallen huis van de islamHet vervallen huis van de islam – Ruud Koopmans

Het jaar 1979, nu veertig jaar geleden, markeert een keerpunt in de geschiedenis van de islamitische wereld. Het is het jaar van de doorbraak van het religieuze fundamentalisme, met als centrale gebeurtenissen de islamitische revolutie in Iran, de opstand tegen de Sovjet-invasie in Afghanistan en de bloedige bezetting van de Grote Moskee in Mekka door enkele honderden jihadisten. De islamitische wereld bevindt zich sindsdien in een crisis. Terwijl de rest van de wereld democratiseerde, nam het aantal democratieën in de islamitische wereld alleen maar verder af. Met de rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld
Meer informatie / bestellen

Tegenover DostojevskiTegenover Dostojevski – Thijs Kleinpaste

Fjodor Dostojevski is misschien wel de grootste schrijver uit het pantheon van de Russische letteren: een genadeloze criticus van de vooruitgang, van de illusies die de mensheid over zichzelf in het leven roept, en van de mens zelf. Althans, dat is wat vaak over hem wordt gezegd. Tegenover Dostojevski beweert het tegendeel. Wat Dostojevski te melden had, was dikwijls weinig meer dan de bezeten boodschap van een schreeuwende amateurprofeet: lang niet zo diepzinnig als soms wordt gedacht. De schrijvers tegen wie hij tekeerging, ook al zijn ze in vergetelheid geraakt, hadden vaak meer en belangrijker dingen te zeggen.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De lange reis van de PoesakaDe lange reis van de Poesaka – Simone Berger

Nog nooit is geschiedenis zo tastbaar geweest. De creatieve fotograaf, filmer en auteur Armando Ello en herinneringskunstenaar’ Simone Berger – volgens Adriaan van Dis – bundelen hun ervaring en passie en geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen. Stuk voor stuk kleine persoonlijke en intense geschiedenissen, die niet in de schoolboeken zijn terug te vinden, maar hier worden uitvergroot. Door het levenspad van de poesaka te volgen, een waardevol erfstuk uit Nederlands-Indië of Indonesië, leggen zij van ruim dertig personen de familiegeschiedenis vast. Zij geven hiermee een stem aan de eerste generatie en hun nazaten.
Meer informatie / bestellen

Op zoek naar de vijandOp zoek naar de vijand – Bette Dam

Tijdens een bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan in 2006 ontdekte Bette Dam hoe weinig de soldaten wisten over hun vijand. Ze besloot het militaire kamp te verlaten en zelfstandig op zoek te gaan naar de gevreesde talibanleider moellah Omar.
Op zoek naar de vijand is het verslag van een adembenemende zoektocht die haar tot in de gevaarlijkste delen van Afghanistan voerde. We lezen over Omars eerste Koranlessen, de jihad tegen de Sovjet-Unie, zijn opstand tegen gewelddadige krijgsheren, zijn hoop op hulp van de internationale gemeenschap en zijn verbittering over wat de Amerikanen sinds 2001 in zijn land hebben aangericht.
Meer informatie / bestellen

WaelWael. Het verhaal van een jongen uit Syrië

Dit is een belangrijk verhaal. Het zou iedereen kunnen overkomen als er een oorlog uitbreekt. 2011. Wael is 19, student in Homs. Hij is opgevoed met het idee dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen. Hij heeft een appartement. Een baan. Een vriendin. Hij gaat met haar trouwen, geen twijfel mogelijk. 2018. Wael is 26, student in Amsterdam. Hij is een bokser, veerkrachtig, positief. Hij heeft een vluchtelingenstatus. Een stageplek. Een bedrijf. Alleen, geen vriendin. Hij werkt aan de toekomst, maar in dromen kan hij niet meer geloven.
Meer informatie / bestellen

Historische Verhalen Verzamelbundel IIIHistorische Verhalen. Verzamelbundel III

Een weesmeisje in het zeventiende-eeuwse Londen dat probeert te overleven, een beeldhouwer uit het oude Egypte die voor een onmogelijke opdracht staat, een visser uit Dordrecht die verzeild raakt in politieke conflicten van de Lage Landen, en twee priesters die de olifant van Karel de Grote moeten verzorgen. Dit is een kleine greep uit de personages die voorkomen in deze gevarieerde verhalenbundel. Niet alleen zijn de vertellingen geschreven door meerdere auteurs, ook speelt elk verhaal zich af in een andere tijdsperiode. Van het Bijbelse Jericho uit de dertiende eeuw voor Christus, tot het moderne Cambodja van de jaren ’80.
Meer informatie / bestellen

De strijd om Troje & Odysseus De heldhaftige verhalen van HomerusDe strijd om Troje & Odysseus. De heldhaftige verhalen van Homerus

De beroemde verhalen van Homerus meesterlijk herverteld als een spannende avonturenroman. Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen en zet koers naar Troje
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 8 | Signalementen week 10 >>>


×