/

Nederland nomineert Nieuwe Hollandse Waterlinie als werelderfgoed

Fort Lunet I, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (CC BY-SA 3.0 - neushorn - wiki)
Fort Lunet I, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (CC BY-SA 3.0 - neushorn - wiki)

Het kabinet gaat de verdedigingslinie de Nieuwe Hollandse Waterlinie nomineren voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Januari volgend jaar dient minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de waterlinie in bij UNESCO als uitbreiding van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam.

De negentiende en twintigste-eeuwse verdedigingslinie ligt in het waterrijke gebied van Muiden, via Utrecht naar de Biesbosch. De 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen vormt nu een groene en recreatieve gordel in een omgeving met een grote stedelijke dynamiek. Sinds de jaren negentig werkt Nederland aan het herstellen en ontsluiten van het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft sinds 1996 al de UNESCO status. Het voorstel is dat de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie straks samen het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vormen. De linies vertellen het verhaal van de verdediging van Holland als bestuurlijk en economische hart van Nederland.

Bekijk ook: Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (UNESCO)
Artikel: “In de ban van een raar verdedigingswerk”
Boek: De laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Bekijk meer over:

Nieuws, UNESCO

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: