Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Nieuwe lijst van bedreigde monumenten

Ook Jusititiepaleis Brussel op de lijst

Het Amerikaanse World Monuments Fund (WMF) stelt om de twee jaar een lijst samen met belangrijk cultureel erfgoed dat bedreigd wordt. Deze week is een nieuwe lijst gepubliceerd. Nederlandse monumenten zijn er niet op te vinden, maar er is wel een monument uit België dat volgens het WMF bedreigd wordt: het Paleis van Justitie in Brussel.

Monumenten maken onder meer kans om op de lijst geplaatst te worden vanwege oorlogsdreiging, maar ook achterstallig onderhoud kan een reden zijn.

Het Brusselse Paleis van Justitie werd in 1883 voltooid en is in België al lange tijd onderwerp van debat. Volgens sommigen gaat het om een architecturaal huzarenstukje. Anderen vinden het pand afzichtelijk. Op sommige plekken van het paleis laat het metselwerk los, doordat er betonrot in de ijzeren bewapening zit. Volgens het WMF is het paleis dringend toe aan een grondige restauratiebeurt. Lees ook het Historiek-artikel over het paleis.

Selectie van bedreigde monumenten:

Rumiqolqa, Peru

- advertentie -

Rumiqolqa, Peru

Rumiqolqa is een oude steengroeve in Peru die werd gebruikt tussen het midden van de zesde eeuw en het jaar 900, toen de Wari-heersers in de omgeving een tweede stad stichtten, De archeologische site wordt bedreigd door het intensieve gebruik van een nabijgelegen steengroeve.


College van San Ildefonso in Mexico Stad - cc

College van San Ildefonso, Mexico Stad

Het College van San Ildefonso in Mexico Stad, dat tegenwoordig een cultureel centrum en een museum huisvest, werd in 1588 gebouwd door de orde der jezuïeten. Lees hier meer over dit monument


Boog van Janus - cc

Boog van Janus, Rome

De Boog van Janus is een Romeinse triomfboog uit de vierde eeuw in Rome. Werd gebouwd in opdracht van keizer Constantius II, ter ere van zijn vader Constantijn de Grote. Laatste monument van het Forum Boarium. Dringend aan restauratie toe.


Shukhov Toren, Moskou

- advertentie -

Shukhov Toren, Moskou

De Shukhov Toren in Moskou, ook bekend als de Shabolovka toren, is een 160 meter hoge zendmast, bestaande uit een vrijstaande stalen spiraalstructuur. Ontworpen door Vladimir Shukhov en gebouwd tussen 1920 en 1922, tijdens de Russische Burgeroorlog.


Wentworth Woodhouse - cc

Wentworth Woodhouse, South Yorkshire

Wentworth Woodhouse is met een vloeroppervlak van 23,000 m² het grootste privéhuis van het Verenigd Koninkrijk.


Petra, Jordanië - cc

Petra, Jordanië

Historische stad in het huidige Jordanië. Gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. Vrijwel alle gebouwen die er ooit stonden, zijn nu ruïnes. De archeologische site loopt onder meer risico door alsmaar toenemende bezoekersaantallen. Bezoeker zouden ook niet degelijk geïnformeerd worden over de kwetsbaarheid van de site. De stad loopt ook risico bij aardbevingen en overstromingen.


Groot Zimbabwe - cc

Groot Zimbabwe

Groot-Zimbabwe is de ruïne van een oude stad in Zimbabwe, die ooit de hoofdstad was van een rijk dat zich mogelijk uitstrekte over wat nu Zimbabwe en Mozambique is. Staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De site wordt onder meer bedreigd door de ongecontroleerde groei van de vegetatie. Met name de Lantana-struik zorgt voor veel problemen. De plantengroei bedreigt de stabiliteit van de droge stenen muren van de ruïnes.


(Fundación Patrimonio Desierto de Atacama / WMF)

Chug-Chug Geoglieven, Chili

De geogliefen van Chug-Chug in de Chileens Atacama-woestijn zijn meer dan duizend jaar oud. Ze worden vooral bedreigd door toeristen en hun terreinwagens.


Concentratiekampen in Italië

- advertentie -

Concentratiekampen in Italië

Tussen 1939 en 1943 werden er ruim honderd concentratiekampen gebouwd in Italië en de door Italië bezette gebieden, waaronder Kroatië. Dit gegevens is vrij onbekend. Aanvankelijk zaten in de kampen vooral politiek gevangenen en krijgsgevangenen, maar uiteindelijk werden ze meer en meer gebruikt als doorvoerkampen voor Joden, Roma en homoseksuelen. Een van de bekendste kampen is Fossoli. Veel van de oude kampen zijn vernietigd en anderen staan er vervallen bij.


Klik hier voor de volledige lijst

Boek: World Heritage Sites – Unesco


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱