Nieuwe luisterplekken Liberation Route

Bevrijding Arnhem – Foto: CC/Bundesarchiv
Langs de route waar de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog Nederland bevrijdden zijn 26 nieuwe luisterplekken geïnstalleerd. Daar is te horen hoe de bevrijding van Nederland in z’n werk ging.

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden liepen tijdens de bevrijding van Nederland. De route loopt van Normandië tot aan Berlijn. Rond Arnhem en Nijmegen konden geïnteresseerden de afgelopen jaren al via zogenaamde luisterkeien verhalen beluisteren over het laatste oorlogsjaar.Nu is die route uitgebreid naar de Veluwe, waardoor er nu 49 zogenaamde luisterplekken zijn in Gelderland.

- advertentie -

Burgemeesters Pauline Krikke (Arnhem) en Cees van der Knaap (Ede) hebben de nieuwe luisterplekken dinsdag geopend. Dat deden ze door op de Ginkelse Hei een nieuwe kei te onthullen.

Market garden

Met Operatie Market Garden moest Nederland in 1944 worden bevrijd van de Duitse bezetter. Bij Arnhem werd de strijd echter verloren, waardoor de bevrijding uiteindelijk een half jaar – en een hongerwinter – langer duurde.

Met de luisterkeien zijn in verschillende talen verhalen te horen van bevrijders en ooggetuigen over de laatste oorlogsmaanden. De verhalen zijn samengesteld door het Airborne Museum in Oosterbeek. Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen doen ook mee met het project.

Liberation route over Market Garden geopend

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: