‘Nieuwe Rijksmuseum stimuleert economie’

Heropening van het Rijksmuseum - Foto: Erik Smits
Heropening van het Rijksmuseum – Foto: Erik Smits
De verbouwing en opening van het nieuwe Rijksmuseum doen de Nederlandse economie goed. Dat stelt het Amsterdamse museum op basis van een onderzoek van adviesbureau Booz & Company.


Volgens de onderzoekers hebben de verbouwing en heropening van het Rijksmuseum onder meer gezorgd voor meer werkgelegenheid en meer toerisme. Daarnaast stijgt het Bruto Binnenlands Product (BBP) met 235 miljoen euro per jaar dankzij de heropening van het museum. Het totale BBP van Nederland was afgelopen jaar 607 miljard euro.

De onderzoekers verwachten dat het Rijksmuseum over de periode vanaf 2003 tot 2017 maar liefst 3 miljard bijdraagt aan het BBP van Nederland. De verbouwing kostte van het museum kostte in totaal 375 miljoen euro

Een kwart van de huidige bezoekers blijkt speciaal voor het Rijksmuseum naar Amsterdam te komen. Volgens de onderzoekers zijn Rijksmuseumbezoekers verantwoordelijk voor 5 tot 10 procent van de totale toeristische bestedingen in Amsterdam. Het volledige rapport is hier te downloaden (pdf).

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: