Nieuwe tentoonstelling over Anne Frank

Anne Frank – Afb: Talent United
In het Anne Frank Museum in Amsterdam is sinds donderdag een nieuwe tentoonstelling te zien: ‘Nu ben ik dus vijftien’ – Foto’s, brieven en boeken van Anne Frank.

De tentoonstelling richt zich op het korte leven van Anne Frank (1929-1945) en laat van elk levensjaar een of meer foto’s, brieven en boeken zien. Sommige van de foto’s zijn pas recent verworven en niet eerder te zien geweest voor het publiek.


De foto’s in de tentoonstelling laten volgens het museum zien hoe levendig en nieuwsgierig Anne Frank was toen ze nog een normaal leven leidde. Anne op schoot bij vader, aan het strand met zus Margot, met vriendinnetjes op de ijsbaan, met klasgenootjes op de Montessorischool. Vanwege de Duitse bezetting en de anti-Joodse maatregelen veranderde het leven van de jonge Anne Frank echter drastisch. In een van de tentoongestelde brieven schrijft ze aan haar vader:

- advertentie -

Je kunt en mag me niet als veertien beschouwen, ik ben door alle narigheid ouder geworden.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar een stuk in het beroemde dagboek van Anne Frank. Op 13 juni 1944 schreef ze:

De verjaardag is weer voorbij, nu ben ik dus vijftien.

Kort hierna werd de familie Frank verraden en door de nazi’s gearresteerd.

Deze foto werd genomen in 1939, op Anne’s tiende verjaardag met Anne Frank tweede en Hanneli Goslar vierde van links – © AFS/AFF

Hanneli Goslar

In de tentoonstelling is een aantal nieuwe aanwinsten opgenomen. Zo is er een theeserviesje te zien en het boek Nederlandse Sagen en Legenden waarin Anne ‘ter herinnering aan Anne Frank’ schreef. Vlak voor de onderduik gaf ze het boek aan haar buurmeisje Toosje Kupers.

Op een van de foto’s in de tentoonstelling is Anne Frank op haar tiende verjaardag te zien, gearmd met Hanneli Goslar en andere vriendinnetjes op het Merwedeplein. De inmiddels 83-jarige Hanneli vertelde tijdens de opening van de tentoonstelling, net als in een filmpje dat in de tentoonstelling is te zien, over haar vriendschap met Anne. De vriendinnen ontmoetten elkaar op de kleuterschool en spraken elkaar voor de laatste keer in concentratiekamp Bergen-Belsen. Anne overleed daar in maart 1945, op vijftienjarige leeftijd.

Stichting Sobibor
Deelnemers van de studiereis tijdens het bezoek aan Treblinka
[caption id="attachment_12144" align="alignleft" width="265"]Yad Vashem Foto: CC/David ShankboneNederland gaat het Israëlisch Holocaustmonument…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier