Dark
Light

Nijmeegse politiek steunt herbouw donjon

Auteur:
1 minuut leestijd

Impressie: Stichting Donjon Nijmegen
Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad is voor de herbouw van de donjon op het Valkhofpark en wil het project ook financieel steunen.

In Nijmegen wordt al lange tijd gesproken over de herbouw van de donjon. De stad had tot 1796 zo’n middeleeuwse verdedigingstoren maar toen werd die afgebroken. In 2005 werd met behulp van steigers en met foto’s bedrukte doeken in het Valkhofpark een replica van de toren neergezet. Dit tijdelijke bouwwerk maakte veel los. Veel Nijmegenaren vonden dat er een permanente replica moest komen.

In 2006 mochten de inwoners van de stad zich daarom in een referendum uitspreken over de zaak. Ruim zestig procent van de Nijmegenaren gaf toen aan vóór de bouw van een stenen replica te zijn. De gemeenteraad stelde enkele randvoorwaarden. Zo werd bijvoorbeeld bepaald dat de gemeente geen geld zou steken in de donjon en moest de replica openbaar toegankelijk worden voor een breed publiek. De Stichting Donjon Nijmegen werd aangewezen voor de realisatie van de donjon en het opknappen van het Valkhofpark.

De Nijmeegse politiek mocht zich deze week uitspreken over de door de stichting ontwikkelde plannen. Een meerderheid van de fracties blijkt nu bereid te zijn het project toch financieel te steunen, meldt de Gelderlander. Vanwege de eerdere bepaling willen ze het project niet steunen via een bouwbijdrage. De meeste fracties willen echter wel dat de gemeente de plankosten van het project betaalt. Momenteel gaat dit om tweeëneenhalve ton, maar er komen nog drie ton bij vanwege een bestemmmingsplan- en een beeldkwaliteitsprocedure. Alleen GroenLinks en Gewoon Nijmegen zijn tegen de financiële steun.

De totale kosten van de herbouw van de donjon liggen rond de 4,4 miljoen euro.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Gelderland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie