Nijmegen staat weekend lang stil bij (eigen) geschiedenis

Aankomend weekend is er voor geschiedenisliefhebbers weer van alles te beleven in Nijmegen. Rondom het thema ‘grenzen’ van de Maand van de Geschiedenis organiseren in Nijmegen ruim dertig historische organisaties, verenigingen en enthousiastelingen op drie locaties een veelzijdig en uitgebreid programma. Drie dagen lang staat de geschiedenis van de oude stad centraal: van Romeinse limes tot frontlijn, van vestingwerk tot toevluchtsoord.

Maand van de GeschiedenisHet evenement, getiteld 024 Geschiedenis, trapt vrijdag om acht uur ‘s avonds af met een gratis toegankelijke openingsavond in de Stevenskerk. In de openingslezing reflecteert filosofe Stine Jensen samen met haar tweelingzus en historisch letterkundige Lotte Jensen op het thema grenzen. De kerk is op zaterdag 15 oktober het decor van een historische markt. Hier is onder meer een eendaagse pop-up museum te vinden over Nijmegen in oorlogstijd. Ook worden er flitscolleges gegeven door onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Op en rond het Mariënburg is er op zaterdag 15 oktober volop historische kennis en inspiratie te vergaren met lezingen, het Vrede van Nijmegen spel, een wandeling langs plekken die herinneren aan de Pierson rellen, een fototentoonstelling van de Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez en de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2016.

Op zondag 16 oktober voert een speciaal voor dit weekend door Theatergroep Fien ontwikkelde theaterwandeling bezoekers mee langs de vele historische grenzen rondom het Valkhofkwartier. Kijk voor het volledige programma op www.024geschiedenis.nl

- advertentie -

Meer Maand van de Geschiedenis
Boek: Geschiedenis van Gelderland – De canon van het Gelders verleden

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier